Iz HLK-ovog projekta Studija hrvatskog liječništva 2022. u kojoj je sudjelovalo više od 5.000 liječnika, članova Komore, proizašle su dvije rang-liste hrvatskih bolnica, jedna prema kvaliteti upravljanja i druga prema uvjetima rada u ovoj godini.

Specijalna bolnica za plućne bolesti Zagreb, prema stavovima bolničkih liječnika, je bolnica s najkvalitetnijim upravljanjem u Hrvatskoj, pokazalo je anketno istraživanje ‘Studija hrvatskog liječništva 2022.’, predstavljeno u utorak na konferenciji za novinare. Opća bolnica Bjelovar je na devetom mjestu od ukupno četrdeset i jedne na listi.

Najbolje uvjete rada liječnika u bolničkom sustavu u Hrvatskoj, prema Studiji koje je Hrvatska liječnička komora (HLK) provela u svibnju i lipnju ove godine, ima Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju bolesti srca, pluća i reumatizma – Thalassotherapia Opatija.

Opća bolnica Bjelovar prema ovoj Studiji našla sa na posljednjem četrdeset i prvom mjestu.

Bolnice su rangirane na temelju stavova više od 3.400 bolničkih liječnika, javlja Hina, a prenosi tportal.hr.

Studija u odgovorima na pojedina pitanja, pokazuje kako su ključni problemi bolničkih liječnika – premalo vremena za pacijenta i preveliko radno opterećenje, istovremeni rad na više radilišta, previše administrativnog posla, premalo vremena za edukaciju liječnika, kao i loše upravljanje.

Tako je čak 58 posto bolničkih liječnika vrlo nezadovoljno vremenom koje ima na raspolaganju za pacijente, a ujedno često ili uvijek rade na više radilišta.

Gotovo jedna trećina (29 posto) liječnika uopće na poslu nema radnu sobu s računalom, njih 47 posto koji imaju radnu sobu s računalom prosječno ih dijele s još petero liječnika.

Čak 36 posto bolničkih liječnika u posljednjih 12 mjeseci bilo je izloženo verbalnom vrijeđanju ili prijetnjama.

Rezultati istraživanja pokazuju da, općenito govoreći, bolnički liječnici nisu zadovoljni niti kvalitetom upravljanja niti uvjetima rada u svojim bolnicama.

O situaciji s upravljanjem najbolje govori činjenica da su liječnici kvalitetu upravljanja u ustrojstvenoj jedinici prosječno ocijenili s 4,7 na ljestvici od 0 do 10, što je školskim rječnikom tek za ocjenu dovoljan – dva.

Načinom komunikacije ravnatelja nezadovoljno je čak 44 posto liječnika.

Izvor: tportal.hr