Na predstojećoj 14. sjednici Gradskog vijeća Grada Bjelovara vijećnici bi trebali izglasati Proračun Grada Bjelovara za 2023. godinu. Prema najavama gradonačelnika Hrebaka proračun bi trebao biti rekordan.

– Planirani proračun za 2023. godinu je u iznosu od 385.985.480,66 kuna, tj. 51.229.077,00 eura. U proračunu će biti jako puno dobrih i lijepih stvari i kapitalnih projekata, najavio je Hrebak.

Prvi od tih kapitalnih projekata je novi Studentski dom. U Bjelovaru na Veleučilištu studira oko 800 studenata koji muku muče sa smještajem i prehranom u menzi. Grad Bjelovar bacio se u rješavanje tog problema, pa je tako Studentski dom proglašen strateškim projektom Grada Bjelovara. Obnova zgrade bivšeg Doma učenika srednjih škola Bjelovar u Ulici Vladimira Nazora 2A za potrebe budućeg studentskog doma je prioritet, a za to Grad planira, u što kraćem roku, osigurati sredstva od 20 milijuna kuna iz različitih izvora financiranja. Dom će biti kapaciteta 63 studenata s ukupno 35 soba i kupaonicama za svake dvije sobe. Sve je spremno za provedbu projekta, građevinska dozvola je gotova, no još se čeka izvor financiranja.

– Novac je osiguran ali još uvijek nismo sigurni hoćemo li ovaj objekt graditi preko ITU mehanizma za koji su nam sredstva osigurana ili ćemo ići u smjeru konstrukcijske obnove jer ovaj objekt smo prijavili i na konstrukcijsku obnovu. U svakom slučaju iduće godine idemo u obnovu starog đačkog doma u Nazorovoj ulici i pretvaranje njega u jedan prekrasan i moderan objekt kakav ta zgrada i zaslužuje, kazao je Hrebak.

Drugi veliki projekt koji je iduće godine pred provedbom je uređenje Sokolane.

– Za Sokolanu su nam odobrena sredstva Fonda solidarnosti, negdje oko pet milijuna kuna, međutim odmah idemo u poseban fond MPO za cjelovitu obnovu. Ukupna vrijednost obnove Sokolane trebala bi biti oko 30 milijuna kuna, rekao je Hrebak i najavio i obnovu zgrade starog zatvora koja je u centru grada, neiskorištena i isto tako lošem stanju. Vrijednost obnove zgrade bi trebala biti oko 20 milijuna kuna.
U planu je i obnova zgrade Vodotehne njena obnova se procjenjuje na pedeset milijuna kuna, rekao je.

– Dobar projekt smo napravili i ja vjerujem da ćemo i taj projekt koji je u samom centru Grada Bjelovara realizirati. Imamo tu još i vrtić koji smo stavili u proračun, imano projekte koje moramo dovršiti, kompostanu i sortirnicu, dva projekta izuzetno važna za sustav gospodarenja otpadom, istaknuo je Hrebak.