Na 10. sjednica Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije Bojanu Hribljan (Demokrati) zanimalo je zašto više nema Centara izvrsnosti? Podsjetimo, Bjelovarsko-bilogorska županija 2014. godine krenula je s Centrom izvrsnosti iz matematike. Već iduće godine s radom je počeo Centar izvrsnosti iz engleskog jezika, kemije, zatim i iz informatike.
U ovim centrima mentori su radili s nadarenim učenicima i to svake subote.

Centar su pohađali učenici 7. i 8. razreda osnovnih škola te zainteresirani učenici svih razreda srednjih škola s područja cijele Bjelovarsko-bilogorske županije.

– Kako bi našim učenicima pružili mogućnost stjecanja dodatnih znanja i vještina, Bjelovarsko-bilogorska županija je imala centar izvrsnosti iz niza predmeta. Krenulo se s matematikom, kemijom, informatikom, a trebao je zaživjeti i hrvatski jezik. Zadnji pokušaj nastavka rada bio je početkom prošle školske godine kada je zbog Covid-a sve zaustavljeno. Počela je nova školska godina 2022./2023. škole normalno rade ali Centar izvrsnosti nije pokrenut. Ovakav odnos prema našim najboljim učenicima ne može se pravdati samo nedostatkom novca. Zašto nisu pronađena sredstva za opstanak centra izvrsnosti kojeg su pohađale stotine učenika naše županije, pitala je Hribljan.

Odgovor je dobila od Župana Marka Marušića koji je naglasio kako je svima itekako stalo do naših školaraca.

– Definitivno je stalo i meni i mojim suradnicima na podizanju kvalitete našeg školstva. Mi sve ovo što radimo, radimo zbog naše djece tako i ove naslijeđene projekte od dvorana do dovršetka glazbene škole. Radimo i na unaprjeđenju standarda djece s teškoćama u razvoju gdje smo njihovim asistentima povećali cijenu satnice s 25 na 30 kuna. Mi definitivno stavljamo naglasak na darovite učenike i hvala vam na prijedlogu. Mi ćemo u skladu s proračunskim mogućnostima planirati i sustav nagrađivanja za darovite učenike koji postižu zapažene rezultate na višim razinama. Sve ono što imamo usmjeravamo u razvoj naše djece kako bi im bilo bolje, rekao je Marušić u svom odgovoru.