Na Studijskom odjelu Narodne knjižnice „Petar Preradović“ u Bjelovaru u četvrtak, 15. prosinca, održana je promocija knjige „Tajna zloglasne šume Lug“ koju potpisuju Miljenko Manjkas, Slavica Trgovac Martan i Đurđa Adlešič. Nastavak je to istraživanja okolnosti o zbivanjima u zloglasnoj šumi na kraju Bjelovara gdje su neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata, prema nalogu nove vlasti, ubijeni brojni pripadnici poražene domobranske i ustaške vojske, ali i nedužni civili. Inicijativa za dokumentiranje tog dijela bjelovarske povijesti pokrenuta je prije tri godine. Prvo je snimljen film „Tajna zloglasne šume Lug“ koji je javnosti predstavljen prošle godine za Dan Grada Bjelovara.

-Prilikom snimanja filma prikupili smo jako puno materijala i napravili vrlo opsežne intervjue i jednostavno nismo mogli sve to iskoristiti za sam film. Stoga se rodila ideja da napravimo knjigu koja će dati još širi uvid u ovu temu. Pritom su nam posebno dragocjeni bili intervjui s članovima obitelji žrtava koji su desetljećima čekali da s javnošću podijele istinu o onome što se dogodilo njihovim očevima, stričevima, susjedima. Iako vjerojatno nikada neće doznati tko je kriv za tragedije koje su im obilježile život, vjerujem kako su im knjiga i film, odnosno prilika da ispričaju svoje priče, donijeli malo olakšanje – istaknula je jedna od autorica knjige Slavica Trgovac Martan.

Đurđa Adlešič rekla je naglasila kako tajne koje krije Lug još uvijek nisu u potpunosti otkrivene te da tu ima još puno posla.

-Tajne šume Lug zasigurno nisu do kraja otkrivene, ali mi smo otkrili i javnosti predočili neke dijelove. Priče koje se nalaze u knjizi su potpuno dokumentirane, svi sudionici su donijeli potrebnu dokumentaciju, čak i fotografije. Zanimljivo je da se u njihovim izlaganjima i iskazima ni malo ne osjeća mržnja ili gorčina prema počiniteljima. Oni su potpuno pomireni sa sudbinom, jedino žele da se zna istina – kazala je Adlešič, dodajući kako su prilikom snimanja filma istraživanje u Lugu proveli stručni timovi Ministarstva hrvatskih branitelja koji su također potvrdili kako postoji velika mogućnost da u Lugu ima još neotkrivenih grobnica. Tijekom iskapanja koje su početkom devedesetih godina prošlog stoljeća ondje inicirali članovi bjelovarske Matice hrvatske, pronađeno je 228 kostura koji su, zajedno s posmrtnim ostacima pronađenima u šumi Trnovka, sahranjeni u zajedničkoj grobnici u Lugu.

Knjigu „Tajna zloglasne šume Lug“ izdala je Udruga za podršku i poticanje zajedništva Hrvatska pomaže, uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja i produkciju tvrtke Alfa d.o.o. Projekt su podržali i Matica hrvatska Bjelovar, Bjelovarsko-bilogorska županija, Grad Bjelovar, Komunalac Bjelovar, Vodne usluge Bjelovar i Erste&Steiermärkische Bank d.d.