Radi otklanjanja opasnosti od nezakonite uporabe pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava, te održavanja povoljnog stanja opće sigurnosti, u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana tradicionalno se provodi operativna akcija „Mir i dobro“. 

Akcija „Mir i dobro“ ove godine provodit će se od 15. prosinca 2022. do 08. siječnja 2023. i u prvom redu joj je svrha sprječavanje zloporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava.

 Inače, „Mir i dobro” naziv je preventivne akcije koju Ministarstvo unutarnjih poslova RH već tradicionalno, od 1993. godine, organizira kako bi božićni i novogodišnji blagdani  protekli u miru. Kao i u prošlim godinama, velik broj građana u slobodnoj će prodaji nabavljati pirotehnička sredstva, pa se s razlogom očekuje i nezakonita nabava takvih sredstava. 

            U predblagdansko i blagdansko vrijeme na ulicama, trgovima i drugim javnim mjestima u svim gradovima i većim naseljima održavati će se kulturne, zabavne i druge prigodne manifestacije uz pružanje ugostiteljskih i drugih primjerenih sadržaja na kojima će se tijekom dana, a posebno u večernjim satima okupljati velik broj građana.

            Također sukladno tradicionalno vjerskim i obiteljskim običajima, građani će sudjelovati u velikom broju na misama, naročito na Badnjak, a najveća okupljanja organizirat će se radi dočeka Nove godine na trgovima, ulicama i u ugostiteljskim objektima.      

            Uvažavajući navedene okolnosti zbog kojih će se u velikoj mjeri okupljati na javnim mjestima postoji opasnost uporabe pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava, pa se iz procjene rizika mogu očekivati slučajevi protuzakonite i nestručne uporabe tih sredstava pri čemu dolazi i do stradavanja ili ozljeđivanja osoba, posebice djece, te štete na imovini.

Što će policija poduzimati akcijom „Mir i dobro“?

            Preventivnom akcijom „Mir i dobro“ posebice tijekom prosinca, u blagdanskom razdoblju policija će poduzimati pojačane mjere sigurnosti radi sprječavanja narušavanja javnog reda i mira i osiguranja neometanog održavanja vjerskih obreda i običaja.

            Informirati će javnost o opasnostima od nezakonite, nepropisne i nestručne uporabe pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava, na opasnosti od zloporabe oružja, streljiva, eksploziva, bombi, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, a naročito od improviziranih sredstava kućne izrade.

            Provodit će mjere sigurnosti u cilju održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira i opće sigurnosti te sprječavanja počinjenja kaznenih djela i prekršaja, kako bi pridonijeli stvaranju osjećaja osobne sigurnosti i povjerenje građana u postupanje policije.

U cestovnom prometu će posebnu pozornost posvetiti većoj sigurnosti i protočnosti prometa na svim važnijim cestovnim pravcima, a nadzor prometa provoditi će na svim dijelovima prometne mreže gdje dolazi do prometnih zastoja te lokacijama gdje učestalo dolazi do najtežih kršenja prometnih propisa.

            Izbjegnimo neželjene posljedice!

Činjenice i dosadašnja iskustva ukazuju da blagdansko raspoloženje u pretjeranoj mjeri potiče nerazboritu uporabu oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, što zna biti kobno, katkad s većim ili manjim posljedicama. Zato valja biti uvijek oprezan i razborit prije uporabe takvih sredstava. Stoga pozivamo građane na suradnju u provedbi akcije „Mir i dobro“ te na primjereno ponašanje kao doprinos svakog pojedinca dostojnoj proslavi božićnih i novogodišnjih blagdana. Uvijek treba imati na umu da se nesreće ne događaju nekom drugom.  

Savjeti građanima:

– Kako biste izbjegli neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati.

– Uvijek budite uzor svom djetetu, jer djeca oružje, streljivo i druga opasna sredstva ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite!

– Obvezno djecu poučite načinu rukovanja pirotehničkim sredstvima i mogućim posljedicama, jer baš njihova pogrešna uporaba često ima za posljedicu ozljeđivanje.

– Pirotehnička sredstva nisu igračke. Najčešće su uzrokom ozljeda šaka i prstiju te lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa je nužno izvesti nekoliko slojeva djelomičnih amputacija. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi.

– Uvijek je bitno preventivno reagirati da bi se izbjegle nesreće, jer prilikom rukovanja oružjem i eksplozivom, najčešće stradavaju mlade, neiskusne i nestručne osobe. Prekomjerno konzumiranje alkohola čest je pratitelj i uzročnik takvih nesreća.

– Budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružje, a ako ga posjedujete, čuvajte ga na, za djecu, nedostupnim i zaključanim mjestima!

– Ukoliko ipak odlučite koristiti pirotehnička sredstva poštujte upute proizvođača koje se nalaze na pakiranjima. 

– Djeci poručujemo da ne diraju nepoznate predmete, ne rastavljaju ih i ne pomičite! Zapaze li ih, odmah neka pozovu roditelje ili policiju!

– Oružje, streljivo i minskoeksplozivna sredstva zaostala još iz Domovinskog rata kao i pirotehnička sredstva od prijašnjih godina dragovoljno predajte policiji bez sankcija!

– Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, jer blagdani se mogu proslaviti i drukčije – ljepše, ugodnije i svečanije!

            Zakonska regulativa i pirotehnička sredstva

            Pirotehnička sredstva  se razvrstavaju na više kategorija, od kojih su građanima najčešće dostupna pirotehnička sredstva razreda F1, F2 i F3.

Pirotehnička sredstva razreda F1 čine pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, male petarde, konfete-bombice, žabice, čepove i vrpce, pasje bombice, naboje za dječje pištolje, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom i druge slične proizvode. To su sredstva za vatromete koja predstavljaju vrlo nizak rizik i zanemarivu razinu buke , a namijenjena su za uporabu u ograničenim prostorima, uključujući i pirotehnička sredstva za vatromete namijenjena za uporabu unutar stambenih zgrada.

Pirotehnička sredstva kategorije F1 mogu se prodavati u maloprodaji (prodavaonice i kiosci) tijekom cijele godine osobama starijim od 14 godina. Uporaba ovih pirotehničkih sredstava dopuštena je osobama starijim od 14 godina.

Pirotehnička sredstva razreda F2 čine sredstva za male vatromete, bengalske baklje, bengalske svjećice, rimske svjećice, fontane, rakete, te druge slične proizvode. To su sredstva za vatromete koja predstavljaju nizak rizik i nisku razinu buke i koja su namijenjena za vanjsku uporabu u ograničenim prostorima – osim petardi i redenika.

 Pod Pirotehnička sredstva razreda F3 podrazumijevamo pirotehnička sredstva za srednje vatromete kao što su vatrometne kutije, vodopadi, i slično, a imaju veću količinu pirotehničke smjese u odnosu na razred II. To su sredstva za vatromete koja predstavljaju srednji rizik, namijenjena za vanjsku uporabu na velikim otvorenim prostorima i čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlje – osim petardi i redenika

Pirotehnička sredstva razreda F4 su pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju visok rizik i koja smiju koristiti samo osobe sa stručnim znanjem (uobičajeno poznata kao sredstva za profesionalnu uporabu), a čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlje.

Razred T1 (nizak rizik)i T2 (za stručne osobe)su pirotehnička sredstva za uporabu na pozornicama – scenografija. Razred P1 (nizak rizik) i P2 (za stručne osobe) su pirotehnička sredstva koja se koriste kao oprema brodova za spašavanje na moru, u poljoprivredi, zračnom i željezničkom prometu, protugradne rakete i sl.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja (NN 141/2020) uvedena je novina da građanima više nije dopuštena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3 za osobne potrebe.

Pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, osim petardi i redenika čija je prodaja građanima zabranjena, mogu se prodavati samo u specijaliziranim prodavaonicama od 15. prosinca do 01. siječnja osobama starijim od 18 godina. Uporaba ovih pirotehničkih sredstava dopuštena je osobama starijim od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 01. siječnja na otvorenim prostorima i na prostoru gdje se ne okuplja veći broj osoba.

Za prekršaje korištenja pirotehničkih sredstava F2 i F3 razreda izvan dozvoljenog razdoblja ili ako se ta sredstva koriste u dozvoljenom razdoblju u zatvorenim prostorijama i na prostorima gdje se okuplja veći broj osoba, propisana je novčana kazna.

Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira propisano je da će se novčanom kaznom ili kaznom do 30 dana zatvora zbog narušavanja mira i sigurnosti građana, kazniti osoba koja neovlašteno puca iz vatrenog oružja, pali rakete ili sličan eksplozivan, odnosno zapaljiv materijal.

Roditelj ili staratelj, čije dijete ili štićenik učini prekršaj utvrđen Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira ili propisima donesenim na temelju tog Zakona te ako je prekršaj posljedica lošeg odgoja ili zanemarivanja nadzora nad djetetom, također će se kazniti novčanom kaznom.

Kazneni zakon za počinitelje kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom predviđa zatvorsku kaznu od šest mjeseci do pet godina.

Zakon predviđa i kazne za nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, a predviđena je zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.

Člankom 264. Kaznenog zakona propisano je da će se osoba koja neovlašteno kupuje, prodaje ili razmjenjuje predmete ili robu čiji je promet zabranjen ili ograničen, a ako time nije počinjeno neko drugo kazneno djelo za koje je propisana teža kazna, kaznit će se  kaznom zatvora do jedne godine. Predmeti i roba nedozvoljene trgovine će se oduzeti.

Statistički podaci prošlogodišnje akcije „Mir i dobro“!    

Tijekom prošlogodišnje operativne akcije „Mir i dobro“ na području naše policijske uprave evidentirano je 13 prekršaja protiv javnog reda i mira te 84 kaznenih djela.

            Zbog nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava oduzeta su dva vatrena oružja i 32 komada streljiva.

            Nije bilo ozlijeđenih osoba kao posljedica nestručnog rukovanja vatrenim oružjem, ali je u novogodišnjoj noći zabilježen jedan slučaj propucavanja vatrenim oružjem tri osobna vozila.

            Počinjen je jedan prekršaj iz Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja zbog čega je prijavljena jedna osoba dok su dvije osobe zbog počinjenih kaznenih djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari te dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom i sredstvom kazneno prijavljene.      

Izvor: PU bjelovarsko-bilogorska