Prema katoličkom kalendaru, 13. prosinca je dan Svete Lucije, zaštitnice vida, krojača, kovača, pisara, tkalaca, vratara i ratara.

Značenje imena Lucija

Ime Lucija predstavlja svjetlost, jasnoću i sjaj. U numerologiji ovim osoba pripada broj 7, što znači da su takve osobe sklone analiziranju, svjesne su svijeta koji ih okružuje, vole učiti nove stvari, mudre su te sklone dubokom promišljanju o bilo kojoj temi. Lucije vole društvo, ali i samoću u kojoj mogu razmišljati o bitnim stvarima, odmarati se i kontemplirati o bolje životu. Ponekad osobe koje krasi ovo ime su često neshvaćene u društvu, njihovo ponašanje i lude ideje mogu iznenaditi ljude kojima su okruženi. Međutim, osobe čije ime znači “sjaj”, dokazuje da ove osobe sjaje u bilo kojoj prigodi i svojim sjaje privlače pažnju i postižu povjerenje mnogih ljudi s kojima su svakodnevno okruženi.

Legenda o Svetoj Luciji

Jedna od legendi Svete Lucije kaže da je sama sebi iskopala oči i poslala ih neželjenom proscu. Nakon toga joj je Majka Božja podarila najljepše oči i tako je postala zaštitnica vida. Svetu Luciju slikari često prikazuju kao ženu s ranom po vratu i očima na pladnju.

Neki i danas drže do običaja da se od sv. Lucije prati vrijeme preostalih 12 dana do Božića, a svaki dan predstavlja redom mjesece u godini. Vjeruju da će, kakvo je vrijeme tog dana, tako biti i taj cijeli mjesec.

Svi znaju taj blagdan kao dan na koji se sije pšenica kako bi se na Božić stavila ispod jelke ili krasila stol. Pšenica se kod nas često veže trakicom s hrvatskom trobojnicom, a neki u sredini pšenice ostavljaju udubinu u koju stave čašicu za rakiju sa svijećom. Ta svijeća se pali od Badnjaka do sveta Tri kralja dok obitelj moli.

Božićna pšenica se sije jer je ona simbol obnove života i plodnosti. Prema narodnom vjerovanju, o izgledu iznikle pšenice, gustoći te boji, ovisi hoće li žetva iduće godine biti dobra ili ne.