-3.4 C
Bjelovar
Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023
spot_img

Župan Marušić posjetio Suvenir Arbor – Županijsku ustanovu koja zapošljava uglavnom osobe s invaliditetom

Nove vijesti

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom svoja vrata posjetiteljima je otvorio Suvenir Arbor iz Sirača, ustanova u vlasništvu županije koja zapošljava osobe s invaliditetom. Od nekadašnjeg gubitaša kojem je prijetila propast, ustanova je postala tržišno održiv subjekt koji 70 posto proizvoda izvozi na inozemno tržište i sve je manje ovisan o dotacijama iz županijskog proračuna. Posjetio ih je i župan Marko Marušić sa suradnicima.

– Čestitam direktoru i njegovim suradnicima, a ponajviše radnicima Suvenira koji su zaslužni za dobre rezultate i što smo došli u fazu da su oni perjanica među županijskim ustanovama. Trenutačno postoji potreba za dodatnom sirovinom. Ja sam uključen u razgovor s Hrvatskim šumama da vidimo što se tu može učiniti jer ovo je hvalevrijedna priča, ne samo za našu županiju već na razini cijele Hrvatske – istaknuo je župan Marušić ne skrivajući zadovoljstvo zbog dobrog ozračja u ustanovi koju je ove godine posjetio drugi put.

Suvenir Arbor zapošljava 60 osoba, među kojima je 35 s invaliditetom. Proizvode drveni namještaj. Zahvaljujući postavljanju solarnih panela prepolovili su račune za struju, a investicije u solare planiraju i iduće godine. Izvoze na tržište Francuske, Engleske i Nizozemske. Otvara im se tržište Švicarske gdje su već isporučili prvu pošiljku te Kanade.

– Kupci i mi smo zadovoljni kvalitetom i rokovima, angažmanom cijele tvornice, proizvodnjom, rukovodstvom i to je jedan od najbitnijih uvjeta za plasman na inozemno tržište. Znači kvaliteta i rokovi. Mi smo izvezli robe u vrijednosti 4,2 milijuna kuna, oko 30 tisuća drvenih nogica odnosno finalnog proizvoda – istaknula je Ksenija Starčević, voditeljica prodaje Exportdrva i dugogodišnja suradnica siračke ustanove objašnjavajući što je bilo ključno za privlačenje inozemnih partnera.

V.d. ravnatelja Suvenir Arbora Zoran Polenus pohvalio je, pak, izvrsnu komunikaciju s novom županijskom vlašću te najavio povišicu od iduće godine.

– Od iduće godine će ići minimalac na 5.200 kuna bruto, podići će se sa sadašnje osnovice plaća za nekih 12 posto – kazao je Polenus.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika