Čazmanski gradonačelnik Dinko Pirak danas je primio učenike i učitelje Osnovne škole Čazma i njihove goste, sudionike projekta Erasmus. U projektu sudjeluju učenici i učitelji iz Hrvatske, Turske, Grčke, Portugala i Španjolske.

Glavna tema projekta je ravnopravnost među spolovima, pa su tako sudionici projekta uputili zahtjev prema gradu da se jedna od ulica u Gradu Čazmi nazove po ženi.

Kako je objasnila Danijela Šajtar, koordinatorica projekta šetajući ulicama Grada Čazme učenici su uočili da ni jedna ulica ne nosi ime ženske osobe. Njihovi konkretni prijedlozi su Marija Jurić Zagorka, Ivana Brlić Mažuranić, Slava Raškaj, Dora Pejačević i Vesna Parun.

– Smatramo da su navedene Hrvatice zaslužile imati barem jednu ulicu u Gradu i zahvaljujemo vam unaprijed ako ćete prihvatiti barem jedan od navedenih prijedloga. Ovdje su pisma i iz drugih zemalja gdje će sudionici projekta tražiti isto od svojih gradonačelnika, kazala je Šajtar.

Nakon što je gostima poželio ugodan boravak i dobru zabavu u Čazmi, gradonačelnik Pirak je zahvalio na prijedlozima i inicijativi.

– Smatram da ravnopravnost spolova mora biti i u ovom smislu. U Gradskom vijeću Grada Čazme žene nam prevladavaju kao i u gradskoj upravi. Isto tako većina mojih suradnika su žene i s veseljem prihvaćam ovaj vaš prijedlog, kazao je Pirak i dodao kako povjerenstvo koje se u ime Gradskog vijeća bavi prijedlozima za imenovanje ulica upravo radi na prijedlozima za imena ulica koje još nemaju ime, tako da je inicijativa dobrodošla.

-Ja bih nadopunio ovaj prijedlog koji je pred nama s još jednom poznatom osobom, a to je Zlata Gjungjenac-Gavella. Ona je naša poznata operna pjevačica koja je ostavila veliki trag u glazbenom životu, rođena je baš u Čazmi i mislim da bi bila dobra nadopuna ovoj inicijativi, dodao je Pirak.

Učenici, sudionici ovog projekta su čazmanskom gradonačelniku predali prigodne poklone u znak zahvalnosti zato što je prepoznao važnost ovog projekta i što ga je podržao.