12.6 C
Bjelovar
Ponedjeljak, 25 rujna, 2023
spot_img

Matica umirovljenika Čazma dobila novog predsjednika – jednoglasno izabran Franjo Jagatić

Nove vijesti

Održana je redovna godišnja Skupština Matice umirovljenika Čazma, na kojoj je ova udruga dobila novog predsjednika.

Naime, Ivanka Bukovac nakon što je pet godina obnašala dužnost predsjednice, razriješena je s te dužnosti na osobni zahtjev. Na prijedlog Izvršnog odbora Matice za novog je predsjednika jednoglasno izabran Franjo Jagatić, koji je obnašao dužnost zamjenika predsjednice, a sada će njegova zamjenica biti Ivanka Bukovac.

Kako je kazala Bukovac, podnoseći izvješće o radu Matice, dosta aktivnosti je realizirano u proteklom razdoblju, no puno toga je poremetio COVID, a u zadnje vrijeme inflacija te nedostatak sredstava za realiziranje planiranog.

– Sretni smo što imamo razumijevanje gradskih čelnika. Iz donacije Grada i BBŽ-a do 2022. godine kupili smo kompjuter, dva pisača, pikado, televizor i viseću kuglanu. Tapecirali smo 110 stolica. Tri godine smo se financirali iz članarina i sredstvima Grada i Bjelovarsko-bilogorske županije. Ove godine, nažalost, dobili smo minimalna sredstva od Županije. Moram naglasiti da nam je Grad velika pomoć. Plaćaju nam režije i održavanje Doma. Bez njihove pomoći ne bi mogli opstati, ističe Bukovac.

Iako nije došla do kraja svog mandata, Ivanka Bukovac se odlučila povući s mjesta predsjednice Matice.

Ivanka Bukovac, dosadašnja predsjednica Matice umirovljenika Čazma

– Odlučila sam otići s mjesta predsjednice iz osobnih i zdravstvenih razloga. Još uvijek ću biti aktivna u okviru svojih mogućnosti. Odradili smo puno. Imali smo još velikih planova, ali nas je pandemija omela. U dogovoru s Gradom je bila želja obnoviti naš prostor u prizemlju zgrade. Nadam se da će novo rukovodstvo to odraditi. Na kraju bih se zahvalila članovima Izvršnog odbora, tajniku i ostalim članovima koji su mi pomogli u radu, kazala je Ivanka Bukovac.

Pod novim vodstvom Matica će se još više u svom radu posvetiti brizi o socijalno najugroženijim članova i posjećivanju bolesnih i nemoćnih, a i dalje organizirati izlete i druženja.

– Mi se moramo potruditi da uključimo veći broj umirovljenika u našu Maticu. Na području Grada Čazme imamo negdje oko 1 000 umirovljenika, dok je broj umirovljenika koji su prošle godine uplatili članarinu i bili naši članovi bio manji od 500. Imamo neka područja koja i nisu obuhvaćena s podružnicama kao naprimjer u Dragancu i to moramo ispraviti. To su neki naši kratkoročni zadaci, ali do kraja godine u planu je još jedna skupština gdje ćemo detaljnije govoriti o planovima za iduću godinu, rekao je Jagatić i dodao kako očekuje i dobru suradnju s Razvojnom agencijom Čazma i mogućnost sudjelovanja u nekim projektima kroz koje bi se osiguralo bolje iskorištavanje prostora Matice na dobrobit svih umirovljenika.

Franjo Jagatić vodit će Maticu umirovljenika Čazma u sljedećem razdoblju

– Naši članovi bi voljeli češće doći u naš prostor na druženje, ali veliki problem nam predstavlja dolazak naših umirovljenika iz okolnih sela koja nisu povezana autobusnim linijama s Gradom Čazma. Mnogi umirovljenici nemaju prijevoz. Tako da bi bilo najidealnije kada bi se na neki način uspio riješiti prijevoz za umirovljenike da dolaze u naš prostor, ali i da možemo obići naše podružnice i realizirati akcije mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi, dodao je Jagatić.

Na skupštini su jednoglasno prihvaćeni Plan rada i Financijski plan Matice za 2023. godinu te je jednoglasno usvojena odluka o članarini za 2023. godinu u visini od 10 eura.
Skupštini je prisustvovao i čazmanski gradonačelnik Dinko Pirak koji je pohvalio rad udruge, istaknuvši kako je vođena odgovorno i transparentno te pohvalio brigu umirovljenika za prostor Doma umirovljenika.

Pirak je podržao i prijedlog Matice za uređenje još jedne prostorije u podrumskom dijelu Doma, ali dodao da se prvo točno mora znati za što će taj prostor služiti i koja će mu biti namjena. Podržao je i inicijativu za provođenje više aktivnosti umirovljenika u prigradskim naseljima, gdje su im na raspolaganju obnovljeni domovi.

Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak

– Imamo puno tih prostora koji su obnovljeni i možda bi i trebalo, kako predlažete, rad udruge disperzirati po podružnicama gdje je više ljudi. Više svrha tih domova nije kao nekad prije tridesetak godina kada je društveni život bio na drugoj razini. I na ovaj način naši domovi će dobiti još jednu svrhu i funkciju, kazao je Pirak.

Što se tiče skupog prijevoza i loše povezanosti prigradskih naselja autobusnim linijama Pirak je kazao kako bi se trebala tražiti rješenja kakva imaju naši susjedni gradovi koji su kroz svoj Crveni križ proveli nekoliko EU projekata u koje su uključeni umirovljenici. Osim što se umirovljenici kroz razne aktivnosti druže, nabavljeno je i nekoliko vozila koji umirovljenike dovoze na druženja.

– Volio bih da i naš Crveni križ nad kojim Grad Čazma nije nadležan, već su pod državnom hijerarhijom, ima više takvih inicijativa kao što imaju okolne organizacije Crvenog križa Vrbovec, Ivanić Grad, Kutina i Križevci, rekao je Pirak.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika