Održana je redovna godišnja Skupština Matice umirovljenika Čazma, na kojoj je ova udruga dobila novog predsjednika.

Naime, Ivanka Bukovac nakon što je pet godina obnašala dužnost predsjednice, razriješena je s te dužnosti na osobni zahtjev. Na prijedlog Izvršnog odbora Matice za novog je predsjednika jednoglasno izabran Franjo Jagatić, koji je obnašao dužnost zamjenika predsjednice, a sada će njegova zamjenica biti Ivanka Bukovac.

Kako je kazala Bukovac, podnoseći izvješće o radu Matice, dosta aktivnosti je realizirano u proteklom razdoblju, no puno toga je poremetio COVID, a u zadnje vrijeme inflacija te nedostatak sredstava za realiziranje planiranog.

– Sretni smo što imamo razumijevanje gradskih čelnika. Iz donacije Grada i BBŽ-a do 2022. godine kupili smo kompjuter, dva pisača, pikado, televizor i viseću kuglanu. Tapecirali smo 110 stolica. Tri godine smo se financirali iz članarina i sredstvima Grada i Bjelovarsko-bilogorske županije. Ove godine, nažalost, dobili smo minimalna sredstva od Županije. Moram naglasiti da nam je Grad velika pomoć. Plaćaju nam režije i održavanje Doma. Bez njihove pomoći ne bi mogli opstati, ističe Bukovac.

Iako nije došla do kraja svog mandata, Ivanka Bukovac se odlučila povući s mjesta predsjednice Matice.

Ivanka Bukovac, dosadašnja predsjednica Matice umirovljenika Čazma

– Odlučila sam otići s mjesta predsjednice iz osobnih i zdravstvenih razloga. Još uvijek ću biti aktivna u okviru svojih mogućnosti. Odradili smo puno. Imali smo još velikih planova, ali nas je pandemija omela. U dogovoru s Gradom je bila želja obnoviti naš prostor u prizemlju zgrade. Nadam se da će novo rukovodstvo to odraditi. Na kraju bih se zahvalila članovima Izvršnog odbora, tajniku i ostalim članovima koji su mi pomogli u radu, kazala je Ivanka Bukovac.

Pod novim vodstvom Matica će se još više u svom radu posvetiti brizi o socijalno najugroženijim članova i posjećivanju bolesnih i nemoćnih, a i dalje organizirati izlete i druženja.

– Mi se moramo potruditi da uključimo veći broj umirovljenika u našu Maticu. Na području Grada Čazme imamo negdje oko 1 000 umirovljenika, dok je broj umirovljenika koji su prošle godine uplatili članarinu i bili naši članovi bio manji od 500. Imamo neka područja koja i nisu obuhvaćena s podružnicama kao naprimjer u Dragancu i to moramo ispraviti. To su neki naši kratkoročni zadaci, ali do kraja godine u planu je još jedna skupština gdje ćemo detaljnije govoriti o planovima za iduću godinu, rekao je Jagatić i dodao kako očekuje i dobru suradnju s Razvojnom agencijom Čazma i mogućnost sudjelovanja u nekim projektima kroz koje bi se osiguralo bolje iskorištavanje prostora Matice na dobrobit svih umirovljenika.

Franjo Jagatić vodit će Maticu umirovljenika Čazma u sljedećem razdoblju

– Naši članovi bi voljeli češće doći u naš prostor na druženje, ali veliki problem nam predstavlja dolazak naših umirovljenika iz okolnih sela koja nisu povezana autobusnim linijama s Gradom Čazma. Mnogi umirovljenici nemaju prijevoz. Tako da bi bilo najidealnije kada bi se na neki način uspio riješiti prijevoz za umirovljenike da dolaze u naš prostor, ali i da možemo obići naše podružnice i realizirati akcije mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi, dodao je Jagatić.

Na skupštini su jednoglasno prihvaćeni Plan rada i Financijski plan Matice za 2023. godinu te je jednoglasno usvojena odluka o članarini za 2023. godinu u visini od 10 eura.
Skupštini je prisustvovao i čazmanski gradonačelnik Dinko Pirak koji je pohvalio rad udruge, istaknuvši kako je vođena odgovorno i transparentno te pohvalio brigu umirovljenika za prostor Doma umirovljenika.

Pirak je podržao i prijedlog Matice za uređenje još jedne prostorije u podrumskom dijelu Doma, ali dodao da se prvo točno mora znati za što će taj prostor služiti i koja će mu biti namjena. Podržao je i inicijativu za provođenje više aktivnosti umirovljenika u prigradskim naseljima, gdje su im na raspolaganju obnovljeni domovi.

Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak

– Imamo puno tih prostora koji su obnovljeni i možda bi i trebalo, kako predlažete, rad udruge disperzirati po podružnicama gdje je više ljudi. Više svrha tih domova nije kao nekad prije tridesetak godina kada je društveni život bio na drugoj razini. I na ovaj način naši domovi će dobiti još jednu svrhu i funkciju, kazao je Pirak.

Što se tiče skupog prijevoza i loše povezanosti prigradskih naselja autobusnim linijama Pirak je kazao kako bi se trebala tražiti rješenja kakva imaju naši susjedni gradovi koji su kroz svoj Crveni križ proveli nekoliko EU projekata u koje su uključeni umirovljenici. Osim što se umirovljenici kroz razne aktivnosti druže, nabavljeno je i nekoliko vozila koji umirovljenike dovoze na druženja.

– Volio bih da i naš Crveni križ nad kojim Grad Čazma nije nadležan, već su pod državnom hijerarhijom, ima više takvih inicijativa kao što imaju okolne organizacije Crvenog križa Vrbovec, Ivanić Grad, Kutina i Križevci, rekao je Pirak.