U maloj vijećnici bjelovarske gradske uprave je danas (utorak, 29. studenoga) najavljena dodjela priznanja hrvatskog motociklističkog saveza koja će se povodom završetka natjecateljske godine 2022. održati nadolazeće subote (3. prosinca) u 12 sati. Poprište ovog događaja će biti velika vijećnica Grada Bjelovara, nagrade će biti dodijeljene u mnogim disciplinama (motocross, crosscounty, trail, extreme enduro, super enduro), a najavio ga je bjelovarski dogradonačelnik Igor Brajdić u društvu predsjednika bjelovarskog Moto kluba – Alena Krcea te nekolicine motociklista koji uspješno brane boje MK Bjelovar.

Treba naglasiti kako će se ova svečanost održati upravo u Bjelovaru zbog mnoštva zapaženih postignuća ovdašnjih vozača, i to po prvi puta. Dakle, nadamo se kako je ovo samo početak jedne lijepe tradicije te kako će se i u budućnosti znati poštovati ogromni uspjesi koje Bjelovarčani luče svakim novim natjecanjem. Sada, nakon ovog kratkog uvoda vam donosimo nekoliko zanimljivosti o bjelovarskom Moto klubu, a potom pročitajte što su nam kazali akteri današnje konferencije za medije.

Moto klub Bjelovar je osnovan 5. srpnja 1930. godine kao četvrti takav u tadašnjoj državi, a on svoju tradiciju održava sve do današnjeg dana. Klub je redovni član nacionalnog moto saveza, član hrvatskog Olimpijskog Odbora i Međunarodne motociklističke udruge. Kroz dugu povijest klupski članovi se natječu, sude te organiziraju brojna nacionalna i međunarodna sportska natjecanja. Tu su moto discipline: speedway, cestovne, oldtimer, brzinske, brdske, moto-slalom, moto-rally, enduro, motocross te cross country utrke. Također, u posljednje vrijeme tu su i extreme-enduro utrke i turing-kup nadmetanje.

Posebno treba istaknuti da je MK Bjelovar bio organizator Zonskog natjecanja Europe u već navedenoj disciplini – speedway, kao i međunarodne enduro utrke u Hrvatskoj, i to s najvećim brojem natjecatelja (preko 220). Isto tako, klub je dvostruki državni prvak u disciplini cestovne moto utrke. Idejni je začetnik tradicionalne moto bjelovarske budnice u dvadesetim godinama prošlog stoljeća, priredbe danas poznate u cijelom svijetu koja je ove godine u Bjelovaru privukla preko 500 motocikala, odnosno preko 600 sudionika. Druga originalna tradicionalna klupska manifestacija je moto alka nastala 1976., a koja je ove godine u Bjelovaru održana po 42. put.

Pored bjelovarske moto alke klub redovno organizira ova nadmetanja u: Čazmi, Grubišnom Polju, Kapeli, Ivanskoj, od prošle godine i u Novoj Kapeli, dok je od ove tu i Sirač. Klub svojim radom te rezultatima promovira grad Bjelovar, moto sport i prometnu sigurnost. Isto tako, kao društveno aktivna udruga sudjeluje u obilježavanju događaja iz bliže povijesti naše domovine. Stoga su njegovi članovi sudionici obilježavanja Dana Grada uz već navedenu moto alku, defiliraju motociklima povodom VRO „Bljesak“, obilježava se i VRO „Oluja“, a tu je i veliki moto maraton od Vukovara do Dubrovnika. Ne smije se zaboraviti niti obljetnica stradalih branitelja u Kusonjama, moto hodočašće Dana hrvatskih Mučenika u Udbini i kolona sjećanja za vukovarski spomen dan.

Klub pomaže u radu udruge djece s poteškoćama u razvoju „Bjelovarski leptirići“, kao i udruge „Multipla“ Bjelovar. Odradio je i nekoliko aktivnosti prikupljanja potrebitih sredstava od kojih se ističu one za poplave u Gunji te za ukrajinsku djecu. Danas broji 80 članova, od toga ih je 13 natjecatelja te 10 motociklističkih sudaca u državnim i međunarodnim sportskim moto disciplinama. Dobitnik je zlatne Plakete sportske zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije, trofeja sportske zajednice Grada Bjelovara i Povelje hrvatskog motociklističkog saveza.

–Drago mi je što je jedan ovakav Moto klub osnovan upravo u Bjelovaru davne 1930. godine. To je zaista jedna divna povijest, jedna divna suradnja kojom se grad Bjelovar promovira. Isto tako, čast mi je što će se dodjela priznanja dogoditi upravo kod nas i moj tim i ja smo, kada su nam se članovi MK Bjelovar obratili ovu priču prihvatili s velikim zadovoljstvom. Bit će tu stotinjak najboljih motociklista iz cijele Hrvatske te bih za kraj ovog mog obraćanja čestitao našem trofejnom klubu na svim postignućima – rekao je Brajdić.

–Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo što smo ove godine domaćini ovako cijenjenog događaja. Također, zahvala ide Gradu Bjelovaru koji nam je uvijek velika podrška. Tako je i sada, a ne smijem izostaviti niti nacionalni motociklistički savez. Unazad nekoliko godina naši natjecatelji postižu zavidne rezultate u: enduru, extreme enduru te cross contryu što je očigledno prepoznato. To nas veseli, posebice iz razloga što znamo da moto sport iziskuje jako puno odricanja – kako fizičkog tako i financijskog. Stoga ćemo, kao i do sada nastaviti marljivo raditi kako bismo i dalje uspješno promovirali svoj klub i grad – ovo su Krceove riječi.