-3.4 C
Bjelovar
Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023
spot_img

U sklopu projekta Zeleni vrtovi Poilovlja u Garešnici otvoren centar za posjetitelje Natura 2000

Nove vijesti

U Garešnici je sklopu projekta „Zeleni vrtovi Poilovlja“ otvoren Centar za posjetitelje NATURA 2000. Riječ je o projektu ukupno vrijednom 21,6 milijuna kuna sufinanciranom sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj čiji je cilj promicanje održivog razvoja prirodne baštine.

Projekt obuhvaća više projektnih aktivnosti, a jedna od njih je bila i potpuna rekonstrukcija nekadašnje zgrade Društvenog doma koja je sada moderno uređena i prenamijenjena u Centar za posjetitelje. Velebnu zgradu u kojoj će se posjetiteljima nuditi različiti sadržaji od konferencijske multimedijske dvorane i prostora za održavanje edukativnih radionica do suvenirnice, zajednički su otvorili ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, župan Marko Marušić i garešnički gradonačelnik Josip Bilandžija. Čestitajući domaćinima na uspješno realiziranom vrijednom projektu ministrica Tramišak je istaknula važnost očuvanja prirodne baštine te posebno naglasila da je Hrvatska po svojoj bioraznolikosti jedna od najbogatijih zemalja Europske unije.

-Stoga to moramo ne samo prepoznati i prezentirati, nego i štititi, a upravo ovakvi projekti sve to u sebi uključuju. Sve što nas okružuje mora biti samoodrživo i moramo živjeti zajedno s prirodom – istaknula je ministrica.

Pohvale domaćinima uputio je i župan Marko Marušić naglašavajući kako mu je drago da je u tjedan dana već drugi put u Garešnici i to zbog izvrsnih projekata.

-Nakon što smo otvorili novu zgradu Hrvatske knjižnice i čitaonice „Đuro Sudeta“ danas otvaramo Centar za posjetitelje, najveći zahvat projekta „Zeleni vrtovi Poilovlja“. To su veliki projekti ukupno vrijedni 30-tak milijuna kuna i što je najbolje financirani su najvećim dijelom sredstvima europskih fondova. To pokazuje koliko europski fondovi mijenjaju i ovaj dio naše županije i utječu na otvaranje novih mogućnosti – istaknuo je župan.

U svom obraćanju dotaknuo se i važnosti očuvanja prirodne baštine naglašavajući da na prostoru županije imamo čak 17 NATURA područja koja su sastavni dio ekološke mreže NATURA 2000. Njihova ukupna površina iznosi 80 tisuća hektara i to je gotovo trećina ukupne površine županije. Župan je istaknuo da su to potencijali koje moramo iskoristiti i staviti ih u funkciju održivog razvoja.

Izvor: bbz.hr

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika