Istraživači su otkrili da su rogovi nosoroga tijekom prošlog stoljeća postali kraći. Razlog tome vjerovatno je lov i krivolov. Rogovi nosoroga su stoljećima bili veoma traženi među lovcima, dok ih krivolovci prodaju za upotrebu u tradicionalnoj medicini u Kini i Vijetnamu. Prvi autor istraživanja na Fakultetu u Helsinkiju – Oscar Wilson rekao je kako su ljudi oduvijek željeli najveći rog. Tome je dodao da veći rogovi modernim krivolovcima donose veću zaradu.

Sličan je trend kada su u pitanju slonovi te divlje ovce. Wilson i kolege kažu da studija arhivskih slika životinja sugerira da se veličina roga nosoroga, u odnosu na dužinu njegovog tijela, vremenom smanjivala. Preferiranje lova onih jedinki s većim rogovima ili kljovama doveo je do toga da jedinke s manjim rogovima ili kljovama prežive i više se razmnožavaju, prenoseći ove osobine na buduće generacije i rezultirajući evolucijskom promjenom.

Do otkrića su došli pregledajući umjetnička djela i fotografije nosoroga koje drži Centar za resurse nosoroga (RRC) u Utrechtu. Neke od umjetnina datiraju iz 15. stoljeća. Tim se fokusirao na 80 fotografija nosoroga koje prikazuju bočnu stranu stvorenja. Zatim su izračunali dužinu roga u odnosu na dužinu tijela životinje prije nego što su uzeli prosjek ovih vrijednosti i izračunali razliku u usporedbi s omjerom koji se vidi za svaku pojedinu sliku. Kao rezultat toga, tim je bio u mogućnosti da istraži da li je relativna veličina rogova nosoroga s vremenom postala veća ili manja u odnosu na prosječni omjer.

Rezultati pokazuju da su, u odnosu na dužinu svog tijela, crni i bijeli nosorozi imali najduže rogove, dok su sumatranski nosorozi imali najkraće. Međutim, za svih pet vrsta nosoroga, relativna dužina roga se vremenom smanjivala. Iako utjecaj smanjenja roga nije poznat, Wilson je rekao da bi to moglo biti štetno. Nosorozi koriste svoje rogove tako da njihov gubitak vjerovatno neće biti dobar za njih.