-3.4 C
Bjelovar
Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023
spot_img

S novom godinom na snagu stupaju nova pravila o povratnoj ambalaži i plastičnim vrećicama

Nove vijesti

Novim pravilnikom o ambalaži, koji bi na snagu trebao stupiti iduće godine, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja će uvesti povratnu naknadu za ambalažu volumena manjeg od 0,20 litara, za tetrapak te za onu koja nije od PET-a. Vrlo lagane plastične vrećice trgovci će naplaćivati.

Pravilnikom se predlaže proširenje postojećeg sustava povratne naknade s ambalažom volumena manjeg od 0,20, s višeslojnom (kompozitnom) ambalažom s pretežno papir-kartonskom komponentom. Vezano za proizvode u HDPE plastičnoj ambalaži, u sustav povratne ambalaže ulaze svi proizvodi koji spadaju pod definiciju “piće”. To su alkoholna i bezalkoholna pića, stolna, prirodna i izvorska voda, voćni sirupi, voćni sokovi te nektari. Isto tako, tu su mlijeko, tekući mliječni proizvodi, ali i ostali tekući proizvodi na voćnoj bazi. Dodatak koji je pakiran zajedno s tekućom bazom čini cjelovitu jedinicu primarne ambalaže.

To u prijevodu znači da boce ulja i deterdženata, kao i svi ostali proizvodi koji nisu “piće” ne ulaze u sustav povratne naknade. Staklene bočice za alkoholna i bezalkoholna pića volumena od 0,1 lite ulaze u sustav povratne naknade, a također, i one koje su u plastičnoj ambalaži ukoliko su jednakog volumena ili manjeg od tri litre. Uredbom o naknadi gospodarenja otpadom te povratnom naknadom propisat će se način izračuna i iznosi naknada. Predlaže se i novi izgled oznake za ambalažu u sustavu povratne naknade.

Dodatno, želi se potaknuti korištenje vrećica od alternativnih materijala. Osim toga, postojeći sustav gospodarenja otpadnom ambalažom treba uskladiti sa Zakonom o gospodarenju otpadom iz srpnja 2021. – savjetovanje o pravilniku do 10. prosinca. Pravilnik je objavljen na središnjem portalu za savjetovanja s javnošću, a savjetovanje je otvoreno do već navedenog 10. prosinca. Nakon toga će se pristupiti njegovoj finalnoj izradi. Početak primjene će biti određen u konačnoj verziji pravilnika tako da će biti ostavljeno razdoblje za prilagodbu, dok će Ministarstvo o točnim datumima primjene obavijestiti javnost.

Zaključno, pravilnikom se predlažu mjere za smanjenje potrošnje plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu i mjere vezane za proširenu odgovornost proizvođača plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu te ribolovni alat koji sadrži plastiku. Također, predlažu se i mjere za podizanje svijesti o štetnosti odbacivanja plastičnih proizvoda te dostupnosti alternativa koje se mogu višestruko koristiti.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika