Održana je 9. izvanredna sjednica Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije na kojoj su usvojene odluke vezane uz operativnu provedbu odluke Vlade RH o preuzimanje otplate kredita za novu zgradu Opće bolnice Bjelovar i dovršetak njezina opremanja.

Župan Marušić još jednom se zahvalio premijeru Plenkoviću i Vladi na preuzimanju plaćanja kredita za bolnicu i njezino opremanje

– Dolazimo do toga da krediti kojih još imamo 208 milijuna kuna odlaze u državni proračun. Ono što me veseli je da će iduće godine naše zdravstvene ustanove konačno doći do zraka. One su ove godine dobivale pola decentraliziranih sredstava i zato su naš Dom zdravlja i Zavod za hitnu medicinu i ostali zavodi muku mučili kako će platiti dobavljače, a ne ono što im treba biti cilj, podizanje zdravstvene zaštite naših sugrađana. Micanjem ovih kredita i njima otvaramo puna pluća da mogu raditi ono što im je primarna djelatnost, rekao je Marušić i dodao kako je dobra vijest i da će bolnica u potpunosti biti opremljena do 2024. godine.

– Iduće godine sjeda 50 milijuna kuna, 2024. sjeda 20 milijuna kuna i mi ćemo krajem 2024. godine imati kompletno obnovljenu bolnicu bez kredita koji padaju na teret građana županije. A ono što me, ponavljam veseli, je što ćemo imati jedan normalan zdravstveni sustav bez opterećenja, kazao je Marušić.

Sve točke dnevnog reda jednoglasno su prihvaćene, no u raspravi se moglo čuti kako je način na koji se krenulo u izgradnju bolnice bez osiguranih sredstva politički neprihvatljiv i šalje lošu poruku, dok je bivši župan Damir Bajs nekoliko puta u raspravi naglasio da će reformom koja će stupiti na snagu 1. siječnja 2023. godine osnivačka prava nad svim općim bolnicama u Hrvatskoj, pa tako i bjelovarske preći sa županija na državu.

– Shodno tom današnje odluke su vezane samo uz mogućnost ostvarenja dugoročnog kredita koji je izglasan na prošloj sjednici Županijske skupštine. Samim time da župan nije napravio ništa od 1.1, bi se desilo isto, sve obveze bi pale na državu, ustvrdio je Bajs.

Župan Marušić je u odgovoru Bajsu kazao kako je način na koji se krenulo u izgradnju bolnice nezabilježen do sada u Republici Hrvatskoj.

– Kada skinemo ove kredite s tereta županijskog proračuna naša zaduženost koja je bila nekoliko godina preko 40% što je nadzor Ministarstva financija utvrdio i što će poslati nadležnim institucijama, mi padamo ispod 20% u okvire zakona. Onda tek možemo govoriti o nekakvim investicijama, u sudjelovanjima u izradi projektnih dokumentacija i onda se možemo baviti onime za što su nas na kraju krajeva ljudi izabrali, zaključio je Marušić.