Međunarodni dan studenata se slavi već 81. godinu zaredom, obilježava se upravo na današnji dan (17. studenoga), a njegovi su korijeni u velikoj studentskoj hrabrosti koju nacisti nisu uspjeli ugasiti.

Iako treba slaviti, treba se također prisjetiti i tragičnog događaja koji ga je započeo. Naime, na ovaj dan 1939. godine, Konstantin von Neurath, njemački upravitelj Češke i Moravske je ugušio studentske demonstracije zatvorivši sve ustanove visokoškolskog obrazovanja u Češkoj poslavši preko 1200 studenata u koncentracijske logore. Strijeljano je 9 profesora te studenata, i to bez suđenja.


Uzrok ovog zločina se dogodio nekoliko dana prije kada su nacisti ubili jednog studenta praškog sveučilišta ― preko 1000 studenata došlo je na posljednji ispraćaj svojeg kolege čiji se pogreb pretvorio u antinacistički skup. Dan se počeo obilježavati točno godinu dana nakon tog tragičnog događaja naporima Nacionalne unije studenata Engleske i Walesa zajedno s Edvardom Benešom, tadašnjim čehoslovačkim predsjednikom u egzilu.

Zaključno kažimo kako se danas slavi internacionalno, a na nekim sveučilištima i na druge datume, kao apolitična proslava koja promovira multikulturalizam.