Današnji dan se obilježava kao svjetski dan nepušača. Svi već znamo koje su štetnosti pušenja pa stoga nemojte pušiti! Živjet ćete duže i osjećat ćete se bolje. Osim toga, imat ćete više novca kojeg ćete moći potrošiti na druge, puno kvalitetnije stvari. U svijetu puši oko milijardu ljudi, a godišnje oko 5.4 milijuna umire od posljedica ovog poroka. Dim cigarete se sastoji od 4000 poznatih kemikalija, a za više od 50 njih se zna da uzrokoju rak.

Procjenjuje se kako je 15 % smrti muškaraca i žena uzrokovano bolestima srca i krvnih žila, dok je 30 % uzrokovano zloćudnim bolestima koje se povezuju s pušenjem. Kod muškaraca je pušenje vezano uz 90 do 95 % smrti uzrokovanih rakom bronhija i pluća. Nadalje, u Hrvatskoj je svaka treća osoba pušač, iako građani tu brojku percipiraju kao veću, a procjenjuje se da od bolesti vezanih za pušenje umire od 12.000 do 14.000 osoba godišnje.

Dobna granica pušača u Hrvatskoj se pomaknula s 13 na 11 godina te zabrinjava činjenica što su se djevojčice izjednačile s dječacima. U zatvorenim prostorima i pušači i nepušači, odnosno pasivni pušači su izloženi dimu cigareta, ali i svim posljedicama koje mogu uslijediti njegovim udisanjem. Stoga, jedinu pravu zaštitu mogu pružiti prostori u kojima uopće nema dima, a suprotno uvriježenom mišljenju, i pušači i nepušači podržavaju postojanje takvih prostora.