3.7 C
Bjelovar
Srijeda, 29 studenoga, 2023
spot_img

Župan Marko Marušić ugostio članove Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije

Nove vijesti

Župan Marko Marušić održao je prijem za predstavnike Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije koji su postigli najbolje rezultate na županijskim smotrama i sudjelovali na državnima.

Riječ je o predstavnicima Bjelovarskog kazališta, skupine Vox feminae, KUD-a Sloga iz Miklouša, FA Zdenac iz Garešnice, KUU Ivan Vitez Trnski iz Nove Rače, KUD-a Graničar iz Čazme, KUD-a Palična iz Severina i KUD-a Bjelovar.

– Hvala svima vama koji njegujete Hrvatsku tradiciju i Hrvatsku baštinu, vi ste čuvari svega toga i zato mi je drago da imate spoj mladosti i iskustva. Posebno mi je drago što se mladi uključuju u ovo bogatstvo naše države i našeg kraja. Bjelovarsko-bilogorska županija će i dalje podupirati Zajednicu kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije, jer znamo koliko je to bitno. Drago mi je što imamo interes mladih i mi ćemo vam biti podrška da možete prezentirati nas i našu županiju na svim natjecanjima i smotrama, kazao je Marušić.

Ovom prilikom kratak program izveli su članovi KUD-a Graničar iz Čazme i KUU Ivan Vitez Trnski iz Nove Rače.

– Naša udruga osnovana je prije nekih 70 godina, njegujemo izvorni ples, pjesme i običaje bilogorskog kraja. Jedni smo od rijetkih što njegujemo starinski način sviranja i pjevanja na tamburama. Imali smo stotine različitih nastupa na festivalima, na smotrama, kako u našoj zemlji, tako i u inozemstvu. Sve te nastupe ne bi mogli odraditi da nas nije pratila i Županija i Ministarstvo kulture i naša lokalna zajednica. Htjela bih samo reći da smo ’92. godine nastupili 105. brigadi u Komletincima i u Strizivojni, da smo bili jedno od dva društva na prisegi dr. Franje Tuđmana i bili smo domaćini prve županijske smotre u Novoj  Rači ’98. godine. Iz te generacije još nas je troje aktivno u KUD-u i svi smo danas tu. Htjela bih se zahvaliti županu što nam je omogućio ove godine održavanje svih smotri i susret – istaknula je Branka Novković, predsjednica KUU-a Ivan Vitez Trnski iz Nove Rače.

Tamburaši KUD-a Graničar na nedavno održanom natjecanju u kategoriji folklornih sastava u Dugom Selu osvojili su brončanu plaketu. KUD je ove godine bio domaćin Smotre dječjeg folklora i predstavljao je Bjelovarsko-bilogorsku županiju i Hrvatski sabor kulture na Vinkovačkim jesenima.

KUD Graničar Čazma ušao je u svoju 106. godinu postojanja i djelovanja. Ima šest sekcija, odrasle plesače, djecu plesače, tamburaše i tri vokalne sekcije žensku, mušku i mješovitu.

– Mi u KUD-u Graničar čuvamo Hrvatsku tradiciju i ljepotu riječi, pjesme, nota, sviranje, plesanje, čuvamo i tradiciju pečenja kolača, ali i održavanja i obnavljanja starih nošnji. KUD je u vlasništvu nekih nošnji koje su stare toliko koliko i KUD, možda i starije. Mi nastojimo sačuvati to blago, koje ne stoji u ormaru već ga koristimo na smotrama da se ono vidi i da živi dalje jer ga je nečija vrijedna ruka sašila prije puno godina, istaknula je Dušica Vunić iz KUD-a Graničar.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika