Sve bjelovarske škole moraju plaćati plin nekoliko puta skuplje od većine ostalih škola u Hrvatskoj, a na tu činjenicu danas se osvrnuo gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak koji je naglasio da će pokušati napraviti sve što je njegovoj moći da se bjelovarske škole ne dovedu do bankrota zbog enormnih računa za plin.

Inače, svim bjelovarskim školama opskrbljivač je Međimurje plin po cijeni u prosjeku oko 230 Eura po MW, dok je odlukom Vlade cijena putem HEP-a 41 Euro.

Problem nastaje jer  škole više nemaju mogućnost izbora, jer prije nekoliko mjeseci je bilo ili uzmi ili ostavi,a one su morale uzeti i potpisani su ugovori jer se jedino Međimurje plin javilo na javnu nabavu. Problem je nastao jer je cijena plina sada nekoliko puta pala, no škole moraju nastaviti plaćati plin po cijeni koja je ogromna, kaže Hrebak.

– Konzultirali smo odvjetnika i nemamo tu nikakvih mogućnosti. Međimurje plin nas je dovelo pred gotov čin, imamo potpisane ugovore i to će samo značiti potencijalni bankrot škola. Škole jednostavno ne mogu plaćati taj iznos. Mi ćemo morati ići u Ministarstvo obrazovanja vidjeti što će ministarstvo napraviti po tom pitanju. Koliko imam informacija pola škola u Hrvatskoj je prešlo na HEP bez ikakvih problema, njih su opskrbljivači puštali, no Međimurje plin ima politiku da ne dopušta prelazak bjelovarskim školama na HEP. Ja razumijem Međimurje plin i njihovu poslovnu politiku, međutim, što ćemo? Raditi razlike među školama? Dovoditi škole do bankrota? Mi kao Grad nemamo taj novac da možemo platiti, očekivali smo da će to Vlada i moraćemo napraviti neki zajednički sastanak s Ministarstvom gospodarstva i obrazovanja i vidjeti što napraviti po tom pitanju, kazao je Hrebak i dodao kako očekuje da će Vlada po tom pitanju podmetnuti leđa jer iako je Grad osnivač škola, sredstva za plaćanje režija se dobivaju od države.