Iznadprosječno visoke temperature ove jeseni, osim što smetaju ljudima i ostavljaju dojam da smo u proljeću, a ne usred  jeseni, zbunjujuće djeluju i na biljni svijet, pa se u brojnim voćnjacima i okućnicama može vidjeti da su procvjetale voćke. Šljive, jabuke i niz ostalih voćnih vrsta na brojnim lokacijama cvatu kao da smo usred proljeća. Po nekim starim vjerovanjima, kada se to nije tako često događalo kao u današnje vrijeme, vjerovalo se da su to znakovi da dolaze bolja vremena, no zašto se to događa pitali smo Grozdanu Grubišić Popović, višu stručnu savjetnicu u upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede.

– Taj proces se stručno naziva retro vegetacija, znači ponovljena vegetacija s obzirom na to da su voćke već u proljeće ove godine cvale. Zbog relativno visokih  temperatura, ali i zbog cijele ove vegetacijske sezone kakva je bila s visokim temperaturama i sušom, voćke da bi opstale ubrzaju svoje fiziološke procese i dođe prije do zrenja. Međutim, kako je relativno toplo vrijeme došlo je do ponovne cvatnje. Ta retro vegetacija javlja se na nekim vrstama jabuka, trešanja i šljiva upravo zbog takvih vremenskih prilika, rekla nam je Grozdana Grubišić Popović, viša stručna savjetnica u upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede.

Na istom drvetu može se vidjeti i plod i cvat

Ovaj proces je štetan za biljku jer nije prirodan. Biljka ima svoj ciklus kad ulazi u vegetaciju, cvate i kada je berba plodova. Takve voćke gube na kondiciji i nespremno će dočekati predstojeće zimsko mirovanje.

– Poznato je da svaka voćna vrsta treba proći određenu sumu, tzv. inaktivnih temperatura. To je inače zbroj sati srednjih dnevnih temperatura koje su niže od sedam stupnjeva. To se događa u prosincu, siječnju i veljači. Međutim, kako su nam zime sve blaže i blaže i sve manje je tih niskih temperatura da bi biljka mogla ojačati, u smislu da miruje i da nema nikakve fiziološke aktivnosti, a kad nam se događa ovakva situacija kao što je sada, biljka nam ne ulazi spremna u fazu mirovanja, jer vegetacija, znamo i sami, potiče kolanje sokova. Isto tako ne mogu svi dijelovi biljke odrveniti i tada je smanjena otpornost na možebitne niske temperature koje će kasnije doći – pojašnjava Grubišić Popović i dodaje kako će voćke u narednu sezonu uči oslabljene i osjetljivije na napade bolesti i štetnika. Isto tako voćke će dati iduće godine niže prinose.

-Klima je takva kakva je, i svjedoci smo svih tih promjena i na njih na žalost ne možemo bitno utjecati. Ono što možemo, kada se radi u jesen prihrana, ne davati  gnojiva s visokim sadržajem dušika, jer dušik kao takav potiče vegetativni rast. Ako se zametnu neki plodovi trebamo ih apsolutno maknuti, ukloniti jer to sve iscrpljuje našu voćku, zaključuje Grubišić Popović.

Retro vegetacija je ponegdje pogodila i jagode, pa još uvijek cvatu i daju plodove