U cilju povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama te preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, policija će i ovog vikenda na području cijele Republike Hrvatske od petka 28. do nedjelje 30. listopada, poduzimati pojačane aktivnosti usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice one tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel) te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima.
 
Dodatno će policijski službenici u petak 28. listopada od 9 do 12 sati  na području Policijske uprave bjelovarsko – bilogorske provesti pojačani nadzor prekršaja ne korištenja sigurnosnih pojaseva te nepropisnog korištenja mobitela tijekom vožnje.

Prometne nesreće

U prvih devet mjeseci ove godine evidentirano je 510 prometnih nesreća, što je povećanje za +9% u odnosu na isti period prošle 2021. godine kada ih je evidentirano 467. Četiri prometne nesreće bile su s poginulom osobom.

Dogodilo se 169 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, što je povećanje za +3% u odnosu na prošlu godinu, kada ih je evidentirano 164. 337 prometnih nesreća bilo je s  materijalnom štetom, što je povećanje za +13% u odnosu na isti period 2021. godine kada ih je evidentirano 298.
  
Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama su brzina 81 (brzina neprimjerena uvjetima 63 i nepropisna brzina 18) ostale greške vozača 76 i nepoštivanje prednosti prolaska 73.   

Prekršaji – tzv. „četiri glavne ubojice“

U prvih devet mjeseci ove godine na području policijske uprave evidentirano je 15 329 prekršaja. Od toga, evidentirano je  7 242 prekršaja nepropisne brzine1 845 prekršaja nekorištenja sigurnosnih pojaseva, 674 prekršaja alkoholiziranosti vozača i 587 prekršaja korištenja mobitela u vožnji. 

Izvor: PU bjelovarsko-bilogorska