Sati frustracija i čekanja na ‘zloglasnoj” Bregani odlaze u povijest. Prvog dana 2023. granični prijelaz prestaje raditi, a dokumenti za Sloveniju više neće trebati, izvještava RTL, dodajući da nakon posljednje formalne odluke, Hrvatska postaje 27 članica ‘schengenskog’ prostora. Drugim riječima, od Dubrovnika do daleke Norveške, primjerice, moći ćemo bez putovnica.

Granice sa Mađarskom i Slovenijom se brišu dok one s BiH, Srbijom i Crnom Gorom postaju vanjske granice Unije.

Na graničnom prijelazu Stara Gradiška ne očekuju velike promjene. Kažu da već sada primjenjuju schengenska pravila.

“Pregledi se vrše svakodnevno pa će se tako i u toj budućnosti vidjet ćemo ovisno o sigurnosnoj situaciji da li je potrebno više pregleda”, rekao je Filip Valentić, pomoćnik načelnika Postaje granične policije Stara Gradiška.

Iako policija uvjerava da se za građane BIH neće puno toga mijenjati, treba pričekati kako će to izgledati u praksi. Sigurno je jedino da se oni s dvojnim državljanstvom ne trebaju brinuti. “Osobe koje imaju dvojno državljanstvo, koje uz bosansko imaju i hrvatsko ulaze u RH kao hrvatski državljani”, ističe Valentić.

U zračnom prijevozu promjene stižu tek na proljeće. Velik je posao pred zračnim lukama, moraju prilagoditi brojne terminale. Letovi koji su do sada bili međunarodni, ulaskom u Schengen postaju domaći. Tako je i s putnicima, što je svakako dobra vijest.

Što će fizički biti s graničnim prijelazima sa Slovenijom i Mađarskom?

‘Ulaskom Hrvatske u Schengenski prostor ukinut će se granična kontrola na svim graničnim prijelazima sa Slovenijom i Mađarskom. Tako i na graničnom prijelazu Macelj neće biti više granične kontrole, prolazit će se bez kontrola. Nećemo ga rastaviti. Nešto će se maknuti, nešto će ostati, to će vrijeme pokazati što će biti dalje’, rekao je Damjan Vešligaj, načelnik PGP Macelj.

Upitan hoće li to olakšati posao krimilancima, odgovorio je da će se provoditi tzv. kompenzacijske mjere tako da će se kontrolirati tko prolazi na toj ruti: ‘I dalje ćemo mi zahvaćati kriminalce, neće biti sigurni’, rekao je Vešligaj.

Po pitanju nelegalnih migracija, rekao je da će sve imati pod kontrolom, izvijestio je RTL.