14.3 C
Bjelovar
Nedjelja, 1 listopada, 2023
spot_img

Naplatne kućice na autocestama uskoro odlaze u povijest – kreće novi sustav plaćanja cestarina

Nove vijesti

Naplatne kućice na autocestama uskoro odlaze u povijest. Naime, iste bi trebao zamijeniti novi sustav, a to bi trebalo biti od 2025. godine, piše Jutarnji list.

Ministarstvo prometa očekuje od siječnja sljedeće godine raspisivanje natječaja za nabavu novog sustava, a isti natječaj bit će otvoren 45 dana. Ako ne bude puno žalbi, izvođač bi mogao biti odabran do svibnja, a do rujna bi ugovor mogao biti sklopljen.

Ugradnja ovog sustava kao i njegovo testiranje, predviđeno je tijekom 2024. godine. Naplatne kućice odlaze u povijest samo na autocestama kojima upravlja HAC, a uvođenje novog sustava stajalo bi oko 750 milijuna kuna.

S novim sustavom nestat će i potreba za naplatnim kućicama koje će biti srušene, ali ne sve odjednom. Kako piše Jutarnji, vozači će moći birati između dvije opcije naplate cestarine. Naime, moći će birati li u automobilu imati transponder (DSRC sustav) koji će bežičnom tehnologijom registrirati njihov ulazak i izlazak s autoceste ili će cestarinu plaćati sustavom očitavanja registracije.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika