Potpora Grada Bjelovara za troškove godišnjeg zakupa prodajnog mjesta na gradskoj tržnici Bjelovar se dodjeljuje pojedinom OPG-u u iznosu 50% od ukupnog troška zakupa i to za najviše četiri prodajna mjesta. Za tu je potporu ove godine, do sada, apliciralo 28 OPG-ova, a u najavi ih je još nekoliko do kraja godine. Tom je prilikom zamjenik bjelovarskog gradonačelnika Igor Brajdić sa suradnicima posjetio jednog od proizvođača cvijeća – Stipu Ivančića, koji je po prvi put tražio gradsku potporu. Inače, OPG Ivančić se cvjećarstvom bavi od davne 1992. godine te na bjelovarskoj tržnici ima zakupljena čak 22 mjesta. Zaključno vam donosimo Brajdićeva i Ivančićeva razmišljanja, kao i nekoliko fotografija.

Prema očekivanjima, bjelovarska tržnica odiše mnoštvom cvijeća u raznim bojama

–Već prije ovoga smo imali nekoliko konferencija za novinare na temu poljoprivrede te smatram kako se trebamo pohvaliti, odnosno kako trebamo pohvaliti naše poljoprivrednike, vrijedne poljoprivredne proizvođače. Uvijek naglašavam da naši poljoprivrednici znaju što ih može očekivati sutra, a tako je već pet godina zaredom. Za naše mjere ih se ove godine prijavilo 180 te ih subvencioniramo sa 500 tisuća kuna. Također, još jednom naglašavam kako to nije veliki novac za toliko veliki broj poljoprivrednih proizvođača koji su prepoznali gradske mjere, a kazat ću i to da smo ih zajednički donosili. To tako treba biti i na tržnici smo se okupili vezano za subvenciju prodajnih mjesta (kocki) te smo prigodno, uoči blagdana Svih svetih posjetili gospodina Ivančića. Naposljetku se zahvaljujem gospodinu Hegedu – voditelju bjelovarske tržnice što nam se ovom prilikom pridružio – rekao nam je bjelovarski dogradonačelnik Brajdić.

Stipe Ivančić

–Proizvodnja cvijeća je naša primarna djelatnost i time se bavimo već više od 25 godina. Riječ je o obiteljskoj proizvodnji koja se odvija na kućnom pragu, odnosno na bjelovarskoj tržnici. Proizvodi se u plastenicima, a sve se prostire na 1500 kvadratnih metara. Od toga je njih 1200 grijano i rekao bih da su naše cijene prihvatljive za svačiji džep. Cvijeće je raznovrsno – rezano te u loncima što proizvodimo u ovo doba godine, dok u proljeće pretendiramo balkonsko, ali i za gredice. Dakle, ljudi nas odavno poznaju, znaju za nas te se može reći kako smo za naše prilike veliki proizvođači bezobzirno što ne surađujemo sa velikim prodajnim lancima. Upravo iz tog razloga smo zakupili 22 kocke. Naime, kada imate veliki izbor cvijeća na malom broju prodajnih mjesta se ne može postići puno toga. Sve što se proizvede morate imati gdje izložiti, a ove subvencije nam puno znače. Naravno da bi bilo još bolje dobiti i više, ali meni osobno je drago što smo prepoznati i što nam se pomaže barem minimalno, onoliko koliko je to mogućnost. Time vidimo da nismo ostavljeni, da iza sebe imamo svoj grad te je onda jasno kako nam je barem mrvicu lakše – ovim nam se riječima obratio Ivančić, jedan od najpoznatijih cvjećara ovoga podneblja.