12.6 C
Bjelovar
Ponedjeljak, 25 rujna, 2023
spot_img

Održana završna konferencija socijalnog projekta „PLETENICA ŽIVOTA – FAZA II“

Nove vijesti

Bjelovarsko-bilogorska županija u partnerstvu s Udrugom Pomoć u kući starijim osobama Općine Veliko Trojstvo i Centrom za pomoć i njegu u Općini Veliki Grđevac uspješno privodi kraju dvogodišnji projekt Pletenica života – faza II, vrijedan 1.466.421,50 i financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Tim povodom održana je završna konferencija na kojoj su predstavljene aktivnosti u sklopu projekta. Svrha mu je bila poticanje i širenje mreže socijalnih usluga u lokalnim zajednicama odnosno na ruralnim područjima s manjim mogućnostima, a glavni ciljevi: povećanje uključenosti starijih osoba u lokalnu zajednicu, osnaživanje članova obitelji starijih osoba te, među ostalim, jačanje kapaciteta stručnjaka.

Za potrebe provedbe projekta zaposlene su bile 4 osobe, po dvije kod svakog partnera. Nakon što su u prvoj fazi projekta uspostavljeni boravci za starije osobe u Velikom Trojstvu i Velikom Grđevcu, u ovoj drugoj fazi ti prostori su opremljeni kvalitetnim televizorima i automobilima koji će im ostati u trajnom vlasništvu kako bi nastavili pružati socijalne usluge.

Osim opremanja i organiziranja aktivnosti u boravcima proveden je i niz radionica, okruglih stolova i rasprava namijenjenih starijima, njihovim obiteljima i stručnjacima koji se bave starijim osobama. Na tim događajima doticale su se teme važne za poboljšanje kvalitete života i dostojanstvenog starenja. Predstavnici centara za socijalnu skrb, policije, liječnici opće prakse, patronažne sestre, pravnici, psiholozi, psihijatri, predstavnici domova socijalne skrbi za smještaj starijih osoba, gerontodomaćice, udomitelji provoditelji projekata koji se bave problematikom starijih osoba, svi oni bilo kao predavači, gosti predavači ili sudionici razmjenjivali su znanja i iskustva te diskutirali o: razvijanju i pružanju novih socijalnih usluga u zajednici, o vrstama socijalnih usluga i ostvarivanju prava na njih, razvijali su komunikacijske vještine sa starijim osobama i slušali i praktično primjenjivali metode samopomoći odnosno pozitivnog razmišljanja.

Sudionici su imali priliku slušati i pravne savjete vezano za dobre strane, ali i zamke ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, a također su se otvarale neke tabu teme kao što je diskriminacija i zlostavljanje starijih osoba. Za predstavnike nositelja projekta i partnera organizirano je studijsko putovanje, gdje su ostvareni međusobni kontakti i razmijenjena iskustva iznimno važna za međusobnu suradnju i unaprjeđenje i razvijanje ovog i sličnih mu projekata.

Zaključak završne konferencije i svih prisutnih bio je da je starost, naravno, neizbježna i da su projekti kojima se starijoj populaciji omogućuje međusobna interakcija i ravnopravno sudjelovanje u društvu vrlo važni i poželjni.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika