Prije nego što uopće krenete pripremati gljive budite sigurni da se radi o jestivim gljivama. Nemojte se upuštati u gljivarenje ako niste certificiran gljivar ili ako gljive niste dobili od certificiranog gljivara. Zapravo, čak i tada se mogu dogoditi pogreške, a onda treba brzo reagirati.

Simptomi se mogu javiti u roku od pola do 24 sata

Simptomi trovanja gljivama javljaju se pola sata nakon konzumacije ako se radi o slabijem trovanju gljivama koje ne dovodi do smrtnih slučajeva. U slučaju dužeg inkubacijskog perioda kada se znakovi trovanja javljaju 6 do 8 sati nakon konzumacije, radi se o teškom trovanju, često s tjelesnim oštećenjima, čak i mogućeg smrtnog ishoda. Simptomi se mogu javiti čak i nakon 24 sata što ste pojeli otrovne gljive.

Najčešći simptomi

Konstantna mučnina, bolovi u trbuhu, povraćanje koje se ne može zaustaviti niti donosi olakšanje i proljev su najčešći simptomi. Drugi simptomi su suha usta, suha koža, suzne oči, ošamućenost, znojenje, osjećaj hladnoće i hipotermija, jaka glavobolja, problemi u funkcioniranju dišnih organa, problemi u radu srca, bol u bubrezima i želucu.

foto/canva

Prva pomoć

Kod prvih simptoma, makar oni bili i lakši, zatražite liječničku pomoć. Isperite želudac tako što ćete popiti puno vode i pokušati što više povratiti sadržaj iz želuca. Zgrijte se kako vam se temperatura ne bi dodatno spustila.

Gljive koje ste konzumirali nemojte baciti jer mogu poslužiti za laboratorijsku analizu o vrsti toksina što će olakšati terapiju.

Treba imati na umu da do trovanja gljivama ne mora doći samo od otrovnih gljiva nego i ako ste pojeli gljive koje su u hladnjaku stajale duže od 24 sata.