Svake godine sredinom mjeseca listopada u Dječjem vrtiću „Pčelica“ Čazma obilježavaju se Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje koji su povezani i sa Svjetskim danom hrane (16. listopada).

Vrtić je danas nakon dvije godine posjetio prečasni Dubravko Lauš, župnik župe sv. Marije Magdalene i dekan Čazmanskog dekanata koji je zajedno s djecom i djelatnicima svečano obilježio sam Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. S djecom je popričao o važnosti kruha i istaknuo da svi moramo biti zahvalni što ga možemo blagovati, te pozvao djecu da se zahvale roditeljima koji se brinu da imaju kruh i sve što im je potrebno.

Uz prečasnog Dubravka Lauša, vrtić su posjetili i predsjednik Gradskog vijeća Grada Čazme Branko Novković i pročelnica Elvira Babić Marković.

– Raznim aktivnostima upoznali smo djecu s nastajanjem kruha (od zrna do kruha), približili im blagovanje kruha i narodne običaje, ukazali na važnost zdrave prehrane, razvoj spretnosti i kreativnosti te razvoj fine motorike kroz aktivnosti miješenja i oblikovanja tijesta. U aktivnostima su sudjelovale sve odgojne skupine, od najmlađih koji su mijesili slano tijesto i od njega izrađivali razne oblike, do onih starijih i spretnijih koji su peciva sami mijesili i obogatili raznim sjemenkama po svom izboru, a zatim i ispekli u vrtićkoj kuhinji i častili se mirisnim kruščićima nakon ručka. Organizirali smo izložbe likovnih radova i fotografija djece u aktivnostima. Odgojitelji su s djecom razgovarali na temu „ Od zrna do pogače“ i „Plodovi našeg zavičaja“, pričali priču „Djedova pogača“ i pjevali prigodnu pjesmicu „Pekar“. Djeca starije predškolske skupine posjetiti će pekaru i upoznati se s procesom izrade kruha, a na tržnici su 11.listopada pripremili za širu javnost dio aktivnosti koje provodimo u vrtiću, kazala je ravnateljica DV Pčelica Martina Kovač.