Šefovi su također dobili svoj dan – sredina listopada, odnosno 16.10. je dan rezerviran za Dan šefova. Ovaj specifičan dan prvi je put obilježen sada već daleke 1958. godine kako bi se izgradio bolji odnos među radnicima te njihovim nadređenima.

Isto tako, i danas je ova problematika aktualna. Upravo zbog toga se i ističe kako suradnjom i timskim radom šefova s radnicima dolazi do lijepe radne atmosfere. Nadalje, ukoliko to ne prakticirate tijekom godine, međunarodni Dan šefova je možda dobar povod da pomislimo na svoje nadređene te ih možebitno nagradimo simboličnim poklonom.

Često zaboravljamo da šefovi ulažu napore kako bi osigurali zaslužene plaće svojim radnicima, ulažu vrijeme kako bi pridobili nove klijente ili zadržali postojeće o čemu ostali radnici ne moraju toliko misliti. Također, ovo je dobra prilika da se sjetimo kako im na tim pozicijama uvijek ne cvjetaju  ruže pa ne bi bilo loše da im omogućimo da se na svoj dan osjećaju cjenjeno.  

Foto: Canva

Dan šefova je nastao na inicijativu odvjetnice Patricije Bays Haroski koja ga je registrirala pri Američkoj privrednoj komori već navedene 1958. godine. Zapravo, svrha obilježavanja ovog posebnog dana je pokazivanje zahvalnosti šefovima za koje je Bays Haroski mislila da to zaslužuju. Radilo se i o strategiji kojom je Haroski nastojala poboljšati odnose između menadžera i njihovih radnika jer je vjerovala da mladi radnici ponekad nisu svjesni predanosti i napora kojima su njihovi nadređeni svakodnevno izloženi.

Ipak, nisu svi blagonaklono dočekali obilježavanje ovog dana. Naime, pojedinci su istaknuli kako šefovi imaju veću moć, ali i plaće pa zaista ne trebaju dobivati poklone od svojih radnika koji imaju manju financijsku moć. Zaključno, stoga se danas na tržištu rada ovaj dan promatra kao prilika da šefovi i njihovi radnici rade zajedno kako bi stvorili okruženje timskog rada na radnom mjestu.