Nije sigurno pokazivati mobitel u javnosti, jer bi vam HRT-ov kontrolor mogao naplatiti RTV pristojbu. ‘On bi vas mogao na cesti zaustaviti i tražiti da vidi ako imate mobitel pitati plaćate li pristojbu’, kaže odvjetnica Dijana Kladar.

Osim toga, objašnja Kladar, moguće je dobiti i opomenu pred prekršajnu prijavu zbog neplaćanja signala za svoj gadget HRT-u. ‘Smatram nepoštenim da u sklopu toga moramo plaćati produkciju jedne određene televizijske kuće čiji sadržaj ne konzumiramo’, naglašava Matilda Braut s Krka. ‘Moramo platiti. Dobiješ uplatnicu i platiš jer će ti sjesti na plaću’, upozorava Maja Puškarić iz Lekenika, piše Dnevnik.hr.

HRT pak ističe kako ljudi nisu svjesni što se sve financira iz RTV pristojbe. ‘Ističemo kako se iz RTV pristojbe čiji se iznos nije mijenjao više od deset godina – i to u uvjetima inflacije – ne financira samo HRT (radio, televizija i web) i javne usluge koje proizvodi, već i domaća audiovizualna kreativna industrija i ostali mediji’, poručuju s HRT-a.

HRT uzima 68 posto, 11 posto ide i za emitiranje, i za Hrvatsko društvo skladatelja, i za Hrvatsku udrugu za zaštitu izvođačkih prava, kao i za Udrugu za zaštitu fonogramskih prava, 4,5 posto prepustili su Vijeću za elektroničke medije, Hrvatskom audiovizualnom centru i Fondu za poticanje pluralizma i raznovrsnosti medija.

Neki građani svjedoče kako su im inkasatori pokušavali ući u stan. Neki ih nisu pustili. ‘On će vrlo vjerojatno biti vrlo agresivan jer je od svoje kuće dobio nalog da uhvati što više ljudi’, kaže Kladar. A ako im se ne daju osobni podaci, počinju protuustavne radnje. Prepisivanje imena sa sandučića, ispitivanje susjeda i naprasne metode.

‘Agent je kucao na vrata. Bio je baš agresivan, da se dijete uznemirilo i počelo vrištati i plakati, remeti se privatnost doma što je Ustavom zabranjeno’, ispričala je Ana Knežević iz Hrvatske udruge za prava potrošača. Presudio je tako u više navrata i Visoki upravni sud, piše Dnevnik.hr.