Republika Hrvatska nastavlja provedbu školske sheme odnosno dodjelu besplatnih obroka voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda te edukativne aktivnosti za djecu u osnovnim i srednjim školama s ciljem povećanja unosa svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda, smanjenja unosa hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli u svakodnevnoj prehrani učenika, podizanja razine znanja o važnosti zdrave prehrane i nutritivnim vrijednostima svježeg voća i povrća te mlijeka  i mliječnih proizvoda i edukacije učenika u cilju smanjenja otpada od hrane.

Prema objavljenom Popisu odobrenih i vrednovanih dobavljača voća i povrća u školskoj shemi 2022./2023. za obračunsko razdoblje listopad 2022. najveći broj bodova dobila je Braniteljska socijalno-radna zadruga Bilogorska košara.

– Bilogorska košara ima najveći broj bodova u BBŽ i u osnovne škole će voziti domaće lokalno voće i povrće bjelovarskih OPG-a. Kako su prvi na listi sa najvećim brojem bodova upravo bilogorski OPG-ovi, očekujem da će ravnatelji škola prepoznati kvalitetu i rad naših poljoprivrednika. Također, ima puno noviteta u Bilogorskoj košari, prvenstveno što se tiče ponude koja je puno bogatija, a cijene pristupačnije. Razgovaralo se s predstavnicima Sirele, odnosno Lactalisa te uskoro očekujemo i bogatu ponudu sireva, jogurta i drugih mliječnih proizvoda iz te tvornice u Bilogorskoj košari. Trgovina se puni domaćim proizvodima, prije svega voćem i povrćem te prerađevinama, ljekovitim biljem, tjesteninom od batata i pirovim brašnom, suvenirima te rakijama i likerima. Razgovara se i sa predstavnicima najslađe bjelovarske tvornice Koestlin te priželjkujemo da će se na policama Bilogorske košare uskoro naći i proizvodi iz Koestlina. Podsjetit ću samo još jednom da Bilogorsku košaru vode sami OPG-ovci organizirani i udruženi u Zadrugu, rekao je zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić.