14.3 C
Bjelovar
Nedjelja, 1 listopada, 2023
spot_img

Povećan broj dolazaka turista u Čazmu – otvaraju se novi smještajni kapaciteti kao što je Kuća za odmor Sovari

Nove vijesti

Uspoređujući prvih devet mjeseci 2021. godine s prvih devet mjeseci ove godine broj dolazaka gostiju na područje grada Čazme je 91 % veći, dok je broj noćenja veći za 80%. Najviše je domaćih gostiju, a gledajući strukturu stranih gostiju najviše ih je iz Austrije, Italije i Slovenije.

Na području grada i prigradskih naselja 13 je objekata s 28 smještajnih jedinica. Ove smještajne jedinice imaju 63 kreveta plus 14 pomoćnih ležajeva. Novi smještajni objekt koji je otvorio svoja vrata gostima je Kuća za odmor Sovari.
Ova autohtona kuća za odmor okružena prekrasnom prirodom bila je stara obiteljska kuća Karmen Kotur, koja ju je sa svojim suprugom Borisom odlučila obnoviti i od nje napraviti oazu za odmor.

Dio kuće prije obnove

– Kada sam naslijedila kuću vodila sam se mišlju da ova kuća ima jako puno potencijala i da bi bila velika šteta da je za par tisuća eura prodamo. S druge strane ja sam emotivno vezana za imanje jer mi je to djedovina i očevina i cijeli život imam osjećaj da sam odavde. Odluka je zajednički pala da idemo u njenu obnovu -rekla nam je Karmen.

Kuća je sagrađena davne 1946. godine nakon Drugog svjetskog rata u doba Karmenine prabake.

– Moj otac je imao viziju da ovu kuću ponovno osposobi za život. Krenuo ju je obnavljati ali nije to uspio jer je na žalost preminuo – dodaje Karmen.
Prvotni cilj nije bio da će kuća biti za iznajmljivanje, ta je ideja došla završetkom prve faze radova.

– Prvi gosti su nam došli ove godine, 23. srpnja i bili smo popunjeni do 3. rujna sa samo tri dana slobodna. Gosti su nam uglavnom iz Danske, Belgije i Njemačke -kazala je.

Obitelj Kotur u cijelu ovu priču uključuje i domaće stanovništvo. Tako gosti imaju na raspolaganju biološko povrće, voće, svježa domaća jaja, a sve to za njih proizvode susjedi.

Nakon prve sezone obitelj Kotur ima u planu razvijati i obogaćivati svoju ponudu.
Karmen je ispunila želju svoga oca da obiteljska kuća ponovno zaživi u punom sjaju i na to je posebno ponosna.

– Objekt je ostao u našim rukama i kroz turizam se sam može održavati i donosi zadovoljstvo ljudima koji dolaze ovdje. Ispunila sam viziju svoga oca i to me posebno veseli i ispunjava – zaključuje Karmen.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika