U petak 7. listopada je u zgradi Centra za kulturu Čazma predstavljanjem online izložbe „Botaničar Ivo Horvat“ otvoren „Kutak za kulturni trenutak“. Riječ je o prostoriji koja se u zgradi Centra za kulturu nalazi bočno od kino dvorane,  a za čije uređenje je dio sredstava dobiven i od strane Ministarstva kulture i medija.

– Uz male popravke u prostoru i sufinanciranje Ministarstva kulture za dimenzijama veliki pametni TV koji će nam služiti za provođenje radionica, a s obzirom da nam je falio prostor za rad, u prvom redu s djecom, uz nabavku stolica i preklopnih stolova ovdje smo si osigurali prostor gdje ćemo moći provoditi edukativne programe ponajviše s odgojno-obrazovnim ustanovama s područja našeg grada. Bit ćemo od sada fiksirani u našim prostorima s našim programima, kazala je ravnateljica Centra za kulturu dr. sci. Maja Cepetić Rogić.

U novom prostoru prva će gostovati djeca iz Područne škole Draganec  koja će kroz nastavak programa „Moj zavičaj to sam ja“, 17. listopada naučiti nešto više o povijesti Čazme.

Otvorenje online izložbe „Botaničar Ivo Horvat“ poklopilo se sa 125. rođendanom našeg najcjenjenijeg botaničara Ive Horvata koji je rođen upravo u Čazmi 7. listopada 1897. godine.

– Izložbu su svojim sredstvima pomogli Ministarstvo kulture i medija i Grad Čazma, a može se pogledati na adresi www.muzejcazma.eu tako da svi koji žele mogu dobiti bolju informaciju o životnom putu i svim uspjesima na području botaničke znanosti koje je ostvario dr. Ivo Horvat, a on je utemeljio jednu cijelu znanost koja se u početku zvala biljna sociologija,  a kasnije su je nazvali fitocenologija, kazala je autorica izložbe Jadranka Kruljac Sever.