12.6 C
Bjelovar
Ponedjeljak, 25 rujna, 2023
spot_img

Hrebak pojasnio zašto je siguran da bjelovarske toplice neće biti gubitaš

Nove vijesti

Zbog sve češćih priča o isplativosti i gubitcima budućih Terma Bjelovar, pri čemu je glavni argument kako su sve hrvatske toplice i zatvoreni bazeni u gubicima, bjelovarski gradonačelnik danas se na tu temu osvrnuo na svom Facebooku i dao je odgovore na sve potencijalne nejasnoće vezane uz buduće toplice na jednom mjestu:

“U zadnje vrijeme sam primjetio da dosta naših političkih oponenata gura apokaliptičnu verziju bjelovarskih toplica, a pritom im je glavni argument da su sve hrvatske toplice i zatvoreni bazeni u gubicima. Nama dvije europski ozbiljne konzultantske kuće rade prijavu projekta, PWC i Horwath HTL i jako im se sviđa naš projekt. Oni sigurno zbog svog ugleda i referenci ne bi uzimali raditi projekt koji nije perspektivan. Nema tih novaca, preozbiljne su to kompanije. Dakle, okupili smo najkvalitetnije stručnjake koji takve investicije rade i za privatne hotelske lance. Ako oni nisu pravi pokazatelj činjenice da su toplice dobar projekt za naš grad, onda ne znam tko je!

Drugi argument protivnika gradnje toplica je da ćemo staviti omču oko vrata gradu i strašno ga zadužiti. Ajmo poći od ovakve pretpostavke, da su katastrofičari doista u pravu i da primjerice zbog ludovanja cijene materijala kao što tvrde projekt sa 250 milijuna kuna s PDV, skoči na 300 milijuna kuna s PDV, imamo rješenje i za taj scenarij. Na tih 300 milijuna kuna, tijekom gradnje, tvrtka koja će toplice graditi, Terme Bjelovar, može si “odbiti” PDV-a u iznosu 60 milijuna kuna. Ako dobijemo potporu Ministarstva iz NPOO temeljem kvalitetnog projekta, možemo ostvariti potporu dodatnih 130 milijuna kuna. Dakle, ostaje nam još 110 milijuna kuna za osigurati. Odobren nam je ITU mehanizam preko kojeg možemo dobiti još 60 milijuna i ostaje nam 50 milijuna kuna za koje smo u pregovorima s HBOR da ih kreditno riješimo zaduženjem s kamatom 0.5% kredita za zelene energetske projekte. Postoji i opcija da se jedan dio od tih 50 milijuna kuna smanji kroz 3 proračunske godine dok se toplice grade. Puno je varijanti na stolu. Dakle, grad se po ovoj računici zadužuje za 50 milijuna kuna, a moguće i manje. E sad da li je za grad koji ima godišnji proračun od 300 milijuna kuna, a u budućnosti će on još rasti i koji je kreditno praktički nezadužen, da li mu je problem plaćati godišnje 3 milijuna kuna ratu s kamatom 0.5% za ovako važan projekt kao što su toplice. Za tako važan strateški projekt koji će preporoditi naš grad!? I to za projekt koji u sebi nema niti jednog metra plinske cijevi, samo solari i dizalice topline. Uštede na energentima će biti ogromne za razliku od drugih konkurenata.

Na kraju krajeva, toplice će same otplaćivati taj kredit jer će imati svojih prihoda. No, mi uvijek idemo razrađivati dosta konzervativan scenarij. Do sad smo pokazali da znamo raspolagati vašim novcem, novcem poreznih obveznika, pogotovo kad pogledamo što se sve u gradu realiziralo i izgradilo u zadnjih 5 godina. Treba li uopće spominjati koliko će novih građana/poreznih obveznika zbog toplica doseliti u naš grad i koliko će gospodarskih aktivnosti toplice pokrenuti u gradu i dodatno ojačati proračun grada. Sve se to da lako izračunati.

Spominjao se i “problem” sa starom farmom, kad smo rekli i objasnili da niti tu nema problema, krenuli su sa tezom da ćemo pretjerano zadužiti naš grad. Eto sad smo i to demantirali.

Hoćete čuti pravu istinu, zašto se sve ovo zapravo događa?Ono što kruži po političkim kuloarima naših političkih oponenata je slijedeće: “Ako im dozvolimo da još i toplice naprave, kako ćemo ih se tek onda riješiti”. To je prava istina.

Zašto nisam do sada izlazio s ovim podacima?Zato što se stalno nešto mijenja, stalno dolaze novi momenti i onda ako se nešto promijeni na što moramo reagirati, ispasti će da smo zavaravali javnost. Ovo je najveća javna investicija Grada Bjelovara, osobno sam preuzeo ogroman teret odgovornosti na svoja leđa i očekujem da mi vjerujete nakon 5 godina mandata bez ijedne mrlje, da znamo što radimo i da znamo koliko će ovaj projekt preporoditi naš grad.

Ovo je projekt generacije koji će obilježiti Grad Bjelovar za slijedećih 50 godina, a njegovim stanovnicima pružiti standard kakav nema 90% gradova u Hrvatskoj. O ostalim gospodarskim i turističkim benefitima ovakvog projekta svi već znaju. Izgradnjom toplica Bjelovar postaje “Nacionalni centar za razvoj vodenih sportova” u Hrvatskoj.

Stoga, dragi moji protivnici gradnje bjelovarskih toplica, samo pitajte, mi smo tu da odgovaramo i ne dopustimo blaćenje ovog povijesnog projekta za naš grad. Svjesni smo tereta odgovornosti na našim leđima jer je uvijek najlakše pljuvati u Hrvatskoj po svemu, a najteže stvarati dobre projekte kao što su Terme Bjelovar.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika