Četkanje zubi je najvažnii dio brige o zdravlju usne šupljine. Odabir prave četkice za zube je prvi korak prema stvaranju kvalitetne rutine za brigu o oralnom zdravlju. Rezultati dobre brige o zubima i usnoj šupljini bit će najvidljiviji ukoliko za sebe pravilno odaberete četkicu i pastu za zube. Prilikom odabira četkice za zube važno je znati sve potrebne informacije o različitim vrstama četkica kako biste za sebe mogli odabrati najbolje.

Vrste četkica za zube

Prilikom korištenja klasičnih plastičnih četkica za zube bitno je koristiti ih pravilno. Rezultati korištenja ovog tipa četkica za zube ovise o načinu na koji se zube pere. Zube bi trebalo četkati kružnim pokretima pomičući četkicu od zubnog mesa prema prema kraju cakline. Poželjno je pripaziti da vlakna četkice nisu pretvrda i ne četkati zube pregrubo kako ne bi došlo do oštećenja zubnog mesa ili cakline. 

Za razliku od četkanja zubi s klasičnom četkicom, kada bi četkicu trebalo držati nagnutu pod optimalnim kutom i zube s njom četkati minimalno 2 minute, na način koji smo prethodno opisali, ukoliko se odlučite čistiti svoje zube električnom četkicom nužno je pripaziti da ju držite pod kutom od 45 stupnjeva i da s njom samo blago dotičete površinu zuba.

Prilikom korištenja električne četkice, procesu čišćenja zubiju možete posvetiti manje od 2 minute jer ovakve četkice lakše dopiru do mjesta koja treba očistiti. Drške plastičnih četkica, klasičnih i električnih, obično su načinjene od polipropilenske plastike koja je nerazgradiva, a vlakna su obično izrađena od najlona. Postoje alternative plastičnim četkicama za zube, četkice za zube koje su izrađene od bambusa te se također mogu naći u klasičnoj i u električnoj varijanti.

Zašto odabrati eco- friendly četkice za zube od bambusa?

Ono što karakterizira četkice za zube od bambusa, bilo da se radi o klasičnim ili električnimmodelima, je to da se ovaj tip četkica izrađuje od materijala koji se može razgraditi, kompostirati i reciklirati. Uz to što su ekološki prihvatljive (tj. eco-friendly), korištenje prirodnih materijala podrazumijeva i određene zdravstvene beneficije. Četkice izrađene od bambusa ne sadrže BPA (Bisfenol-A), kemijski spoj koji sadrži većina proizvoda koje se izrađuje od plastike, a uzrokuje mnoge zdravstvene poteškoće jer je endokrini disruptor. Biljka bambus sam po sebi sadrži antibakterijska svojstva tako da se tijekom uzgoja i pripreme bambusa za izradu četkica ne koriste toksini.