Na sjednici  Vlade RH koja je održana u srijedu 5. listopada donesena je odluka o paketu financijske potpore Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ukupne vrijednosti 42 milijuna kn za štetu uzrokovanu olujnim nevremenom. Tim povodom župan Marko Marušić održao je konferenciju za medije kojoj su  prisustvovali gradonačelnici i načelnici jedinica lokalne samouprave u kojima je proglašena prirodna nepogoda.

Župan Marušić se zahvalio Vladi na brzoj reakciji i pomoći koja stiže svega tri tjedna nakon nevremena i dodao kako je to dokaz koliko Vlada pokazuje brige za stradale na području županije. Župan će s načelnicima i gradonačelnicima održati sastanke na kojima će se dogovoriti jasni kriteriji za dodjelu sredstava kako bi se ona namjenski utrošila. Pohvalio je je još jedom i zahvalio se u prvom redu vatrogascima koji su odradili najveći dio posla nakon nevremena, no i drugim službama kao što su komunalne i HEP-u koji je u najkraćem mogućem vremenu osposobio električnu mrežu.

– Sanacija će sigurno iziskivati puno vremena i posljedice štet će se zbrajati sigurno još dugo vremena, zato me veseli pomoć Vlade, a mi ćemo se tijekom idućih dana dogovoriti oko tehničkih stvari i utvrditi kriterije i pravila kako bi mogli dati pravodobne informacije građanima, rekao je župan Marušić.

Prema gruboj procjeni, šteta na području Bjelovarsko-bilogoske županije od nevremena 15. rujna je oko 60 milijuna kuna, dok će se za preciznije procjene trebati još čekati određeno vrijeme kada se završe sve procedure, a iznos koji je Vlada dala je jedan od većih, s obzirom na prijašnje elementarne nepogode koje su zadesile županiju.

– Ja sam bio u kontaktu i sa samim premijerom na dnevnoj bazi i izborili smo se da ovaj iznos bude što veći kako bi mogli pokriti što veće područje i pomoći što više ljudi, kazao je Marušić.

Jedinica lokalne samouprave koja je najviše stradala u ovom nevremenu je Grad Čazma u kojem su štete, prema prvim procjenama, oko 35 milijuna kuna. Gradonačelik Dinko Pirak zahvalio se Vladi na pomoći i županu Marušiću na lobiranju za financijsku potporu.

– Ohrabruje nas činjenica da je Vlada osigurala novac kojim ćemo ublažiti posljedice štete i sa zadovoljstvom još jednom mogu reći da sva obećanja koja smo prvih dana dobili od potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva su ispunjena,  rekao je Pirak i dodao kako će se truditi da pomoć bude utrošena onako kako treba, a da se svi moraju truditi da to ne traje unedogled i da se što prije donesu jasni kriteriji i dodjeli novac stradalima, jer još uvijek ima krovova na kojima su najloni.