Cijepljenje protiv HPV-a, koje je besplatno i preporučeno kroz nacionalni program cijepljenja za učenike i učenice osmog razreda osnovne škole, i u 2022. godini je, ovisno o raspoloživosti cjepiva, besplatno i za sve osobe nakon osmog razreda osnovne škole do 25. godine starosti.

Stoga Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije organizira dane otvorenih vrata za cijepljenje protiv HPV-a za djevojke i mladiće od 15 do 25 godina starosti svake treće subote u mjesecu od 9 do 12 sati na adresi Matice hrvatske 15 u Bjelovaru u prostoru Službe za školsku medicinu. Mladi se mogu cijepiti bez prethodnog naručivanja i najave, maloljetni moraju doći u pratnji roditelja/skrbnika.

Cilj je pružiti još jednom ovu važnu mogućnost zaštite zdravlja mladima koji se do sada nisu cijepili.

Cijepljenjem se sprječava razvoj premalignih lezija i raka maternice, stidnice, rodnice, penisa i anusa (uzrokovanih tipovima HPV-a koje sadržava cjepivo) te genitalnih bradavica.

Cijepi se devetovalentnim cjepivom “Gardasil 9” koje pokriva 7 tipova HPV-a (16,18, 31,33, 45,52 i 58) povezanih s karcinomima i štiti od gotovo 90% potencijalnih karcinoma, a isto tako pokriva  HPV tipove 6 i 11,  koji uzrokuju 90% genitalnih bradavica.

Cijepljenje se provodi u 3 doze (0, 2,6 mjeseci).