Vedran Trupac

Danas je ponovno zabilježen veći broj novozaraženih koronovirusom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i ponovno troznamenkasti. Zabilježeno je 112 novih slučajeva zaraze.

U Općoj bolnici Bjelovar na liječenju se trenutačno nalazi 19 pacijenata zaraženih koronavirusom, od kojih su dva na respiratoru. Na opservaciji su četiri pacijenta za koje treba utvrditi jesu li zaraženi koronavirusom. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalaze se 63 osobe.

S obzirom da se dio javnosti pita kako je broj zaraženih toliko veći od broja osoba u samoizolaciji, za pojašnjenje smo pitali ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo BBŽ Vedrana Trupca.

– Imamo dva pojma, izolacija i samoizolacija. Izolacija se odnosi na one oboljele koji su pozitivni na COVID-19. Njima se izolacija određuje ovisno o njihovom statusu. Ako je netko prebolio ili je cijepljen njima se određuje izolacija od sedam dana,  a ostalima oboljelima od deset dana. Svi ostali, za koje liječnici obiteljske medicine ili tko već procjenjuje, mogu ići u samoizolaciju. Samoizolacija više nije obavezna i trenutno nitko ne mora biti u samoizolaciji jer kontakti više ne idu u samoizolaciju – pojasnio je Trupac.

U samoizolaciju mogu tako ići kronični bolesnici i imunokompromitirani ako tako odluči liječnik. Postavlja se onda pitanje zašto se u dnevnim izvješćima o broju oboljelih koji dolazi iz Bjelovarsko-bilogorske županije uopće navodi broj osoba u samoizolaciji kada on u principu nije relevantan, a ne na navodi se broj  osoba u izloaciji koji bi pokazivao pravu situaciju s brojem zaraženih osoba u županiji.

 I dok broj zaraženih s dolaskom nešto hladnijeg vremena raste, kao i broj oboljelih u Općoj bolnici Bjelovar, interes za cijepljenjem protiv COVIDA-19 nije velik.

– Interes za 4. i 5. dozu postoji, ali nije prevelik, tako da se tjedno cijepi oko 500 osoba, dok je za cijepljenjem prvom i drugom dozom interes jako slab – kazao je Trupac.