Nakon završenih pregovora između Općine Dubrava i predstavnika Sindikata obrazovanja, medija i kulture potpisane su  III. Izmjene i dopune Kolektivnog ugovora za zaposlene u dječjem vrtiću Dubrava.

U Općini Dubrava već niz godina postoji praksa kolektivnog pregovaranja za razliku od mnogih općina, pa i gradova u kojima to nije slučaj. Pregovorima su zaposlenima u Dječjem vrtiću Dubrava podignute osnovice plaće s 5.300,00 kuna na 5.800,00 kuna, što iznosi 9,43%. Iako ovo povećanje izgleda znatno u Sindikatu još nisu zadovoljni, pa je dogovoreno da će se krenuti  s novim pregovorima početkom iduće godine.

Kroz pregovore Sindikat je uz povećanje osnovice tražio i povećanje koeficijenata, koji su u ovoj rundi pregovora dignuti samo za spremačice / servirke i spremačice, dok su koeficijenti za ostala radna mjesta ostali isti. O povećanju koeficijenata za ostala radna mjesta pregovarat će se početkom iduće godine, no zato je sada dogovorena isplata božićnice od 3.000,00 kuna zaposlenima u vrtiću ove godine. Kako je kazala Đurđica Kahlina iz Sindikata obrazovanja, medija i kulture, Sindikat nije zadovoljan jer ni ovim povećanjem nije postignuta zakonska obveza da zaposleni u predškolskom odgoju imaju jednake plaće kao zaposleni u osnovnim školama.

– Mi nismo dostigli ovog trenutka tu osnovicu jer ona iznosi 6.280,00 kuna, a mi smo je sad postigli na 5.800,00 kuna, no nadamo se da će se početkom iduće godine opet povećati određena prava i koeficijenti, pa da ćemo se približiti tom iznosu koji bi zaposlenici u vrtiću trebali imati – kazala je Kahlina.

Đurđica Kahlina – Sindikat obrazovanja, medija i kulture

Načelnik Tomislav Okroša podsjetio je kako su I. Izmjene i dopune Kolektivnog ugovora za zaposlene u dubravskom vrtiću bile 2018. godine kada je počeo njegov prvi mandat, a da je kroz dosadašnje izmjene osnovica zaposlenima u vrtiću porasla za 26%. Dodao je kako je zadovoljan radom i brigom djelatnica koje se brinu o najmlađim stanovnicima općine, a da će općina kroz skoru dogradnju i izgradnju novog vrtića vrijednog gotovo 10 milijuna kuna svim zaposlenima omogućiti bolje radne uvjete. Okroša je dodao i da Općina Dubrava neće dizati cijenu vrtića uspkrkos povećanju cijene energenata i svega ostalog što je potrebno za rad vrtića, te da roditelji mogu s te strane biti mirni jer im to sigurno neće biti udar na budžet.

Načelnik Općine Dubrava Tomislav Okroša

– Pored ovih povećanja materijalnih prava zaposlenika koja su značajna, a trudit ćemo se da u vremenu koje je pred nama budu još bolja jer djelatnice to zaslužuju, situacija je i da su energenti i ostali troškovi otišli gore. Mi ćemo se u Općini truditi da osiguramo nesmetane uvjete da i naši mališani i odgojiteljice kao i ostale djelatnice, pa i roditelji mogu biti bezbrižni, da cijela ta cjelina klapa i da nam izlaze iz vrtića veseli i spremni mališani za polazak u školu – rekao je Okroša.

Zadovoljni još jednim povećanjem osnovice su djelatnice Dječjeg vrtića Dubrava koje u siječnju očekuju da će se kroz nove pregovore ostvariti cilj da imaju iste osnovice kao zaposleni u osnovnim školama rekla je Ljiljana Stanec zaposlenica vrtića s najdužim radnim stažom koja je pohvalila rad svojih kolegica, ali i načelnika Tomislava Okrošu koji je od svih dosadašnjih načelnika imao najviša sluha prilikom pregovora o Kolektivnim ugovorima zaposlenih u vrtiću.