Gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak sa svojim je zamjenikom Igorom Brajdićem te predsjednicom Uprave Komunalca Ivanom Jurković Piščević, direktorom Vodnih usluga Ivanom Ivančićem i suradnicima, obišao gradilište sortirnice i kompostane na prostoru odlagališta otpada Doline u koje se kao i cijeli sustav gospodarenja otpadom ulaže 100 milijuna kuna.

Riječ je o sustavu za koji gradonačelnik Hrebak kaže da će biti jedan od najmodernijih u Hrvatskoj koji može riješiti sve probleme u gospodarenju otpadom Bjelovarsko-bilogorske županije, a u budućnosti i šire.

– Jedan sustav koji radimo dugi niz godine sad je doživio svoju kulminaciju gdje smo uspjeli 5 do 12 povući maksimalna sredstva iz EU fondova da bismo napravili ovakav jedan cjelokupni sustav. Ovdje se nalazi projekt koji će građevinski biti završen do kraja godine, a u proljeće sljedeće godine će biti u punoj funkciji. Sortirnica 45 milijuna kuna, 7 milijuna kuna reciklažno dvorište, drugo u gradu, imamo 15 milijuna kuna vrijednu kompostanu koja će građevinski biti gotova do kraja prosinca i poslije toga imamo sustav kanti vrijedan oko 4 milijuna kuna. Tu je još i reciklažno dvorište koje je već napravljeno u Bjelovaru 5 – 6 milijuna kuna, nabavka kamiona i opreme, mi smo u ovaj sustav uložili preko 100 milijuna kuna, rekao je Hrebak.

Kako je Nacionalnom strategijom predviđeno smanjivanje količine otpada koji se odlaže na 40 % ukupne količine, direktor Vodnih usluga Ivan Ivančić kaže da je Bjelovar na pravom putu da to dostigne.

– Napredak je mjerljiv, međutim s pogonom za kompostiranje dodatno će se izdvojiti 30 – 40% iz mješanog komunalnog otpada koji se sad odlaže, a koji je biorazgradive frakcije, a on će biti obrađen ovdje, time ćemo vrlo brzo u potpunosti ispuniti zadane ciljeve – rekao je Ivančić i dodao kako su prilikom gradnje postrojenja planirani i solarni paneli ukupne snage 200 kW koji će objekt učiniti energetski neovisnim.

Projektu gospodarenja otpadom priključili su se i bjelovarski ugostitelji kazao je Srećko Koljić, predsjednik bjelovarskog Ceha ugostitelja.

– Odlučeno je da će 10% od našeg ulaska povrća, što nam je višak, biti predano u kompostanu gdje će se od njega dobiti gnojivo, a naši OPG-ovi će dobiti gnojivo za svoje potrebe. Time ćemo dobiti da će naši OPG-ovi biti konkurentniji. Više neće koristiti toliko količinu umjetnog gnojiva, nego će imati prirodno,  a mi ćemo dobiti kvalitenije i zdravije namirnice koje ćemo upotrebljavati u restoranu – rekao je Koljić.