Dan je grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja. Tim  povodom predsjednik Vlade Andrej Plenković u Bjelovaru je nazočiovojno-akrobatskoj ceremoniji Počasne satnije Oružanih snaga, obišao je novi Gradski stadion te sudjelovao na komemoraciji za poginule branitelje u Spomen-području Barutana. Obišao je i početak gradnje zadnjih 12 kilometara brze ceste od Farkaševca do Bjelovara.

Premijer Plenković u svom govoru prije Mimohoda pobjednika rekao je kako je u Bjelovaru već drugu godinu zaredom može iskazati svoje veliko poštovanje prema svim hrvatskim braniteljima, poginulim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima i zahvaliti im u ime Vlade Republike Hrvatske na slobodi i demokraciji koju zahvaljujući njima uživamo više od 30 godina.

– Na današnji dan se prisjećamo naših heroja, ali i dana kada trebamo iz spomena otrgnuti strateški značaj oslobađanja vojarni u Bjelovaru za sam tijek Domovinskog rata. Upravo količina naoružanja koja je ovdje bila strateški promijenila odnose snaga i omogućila Hrvatskoj vojsci i braniteljima da se u tim presudnim trenucima opreme zahvaljujući hrabrosti i herojstvu branitelja koji su doveli do osvajanja ove vojarne. Posebno zahvaljujem pripadnicima 105. brigade Hrvatske vojske na njihovom doprinosu u Domovinskom ratu, rekao je i naglasio  da se Bjelovarsko-bilogorska županija dobro razvija, kao i sam Bjelovar, te da Grad i Županija ima odgovorne i mlade čelnike koji su u intenzivnoj komunikaciji s Vladom i da zajedno ulažu  napore da se u ovom kraju i gradu te županiji živi bolje i kvalitetnije. Vlada je u tom procesu partner i prijatelj, istaknuo je Plenković i dodao kako u današnjem danu leže i dvije političke poruke.

– Prva je da ćemo nastaviti s potporom Vlade u plaćanju kreditnih obveza ali i opremanja bolnice, a druga, u političkom smislu najvažnija poruka danas, je nastavak izgradnje brze ceste od Farkaševca do Bjelovara. Projekt vrijedan više od 250 milijuna kuna koji se nalazi na pravcu Vrbovec – Bjelovar – Virovitica i konačnici do graničnog prijelaza Terezino polje koji je ukupno vrijedan 2,5 milijardi kuna koji će, ne samo spojiti brzom cestom Bjelovar sa Zagrebom u sljedeće dvije godine, nego će omogućiti da cijeli ovaj dio Hrvatske povežemo puno bolje i kvalitetnije u prometno-cestovnu infrastrukturu i na taj način omogućimo razvoj ovih županija koje su, možemo slobodno reći, bile one koje nisu imale brze ceste na svom području – kazao je Plenković.

– Više od 20 godina se puno pričalo, a malo napravilo.2011. – 2016. godine je apsolutno sve stalo, a ostalo je još 12 km ceste do Bjelovara. Zadnjih 5 godina, tu moram zahvaliti ministru Butkoviću, ali i Hrvatskim cestama, mnoge su se stvari pomaknule s mrtve točke. Ta cesta ima 2 izlaza u Bjelovaru. Jedan od njih je strateški važan za gospodarstvo. Cijenim to što će Bjelovarčani,  radnici, studenti, brže doći do Zagreba, ali ono što je najvažnije je da cesta završava u najvećoj gospodarskoj zoni Bjelovara koju upravo projektiramo i koja će biti  gotova za dvije godine kada i brza cesta. Cesta nije važna samo da Bjelovarčani brže dođu do Zagreba, ona je važna da se zona gospodarski razvije i oplemenjena s cestom zaposli oko 2 tisuće radnika – rekao je Hrebak prilikom obilaska početka gradnje.