Danas je pred brojnim gostima i uzvanicima održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Zrinski Topolovac povodom Dana Općine.

Pozdravljajući prisutne predsjednik Općinskog vijeća Ivan Frankol govorio je o radu Općinskog vijeća.

– Do današnjeg dana održali smo 12. sjednica. Odaziv vijećnika je bio zadovoljavajuć,i mada ima vijećnika koji bi se trebali malo više potruditi. Pri tome mislim na vijećnike iz oporbe, mada u našem slučaju oporbe ne bi trebalo biti. Na sjednicama smo pokušali donositi što realnije odluke primjerene našim financijskim mogućnostima i u želji da olakšamo posao našoj načelnici, jer ona mora osigurati novac za sve naše želje kojih ima dosta jer se puno toga još mora izgraditi u našoj općini – kazao je Frankol.

Načelnica Jasna Mikles Horvat u svom govoru je istaknula kako se i u Općini Zrinski Topolovac iz Popisa stanovništva 2021. godine vidi pad broja stanovnika. Iako općina bilježi pad broja stanovnika, stanje se popravlja i ide na bolje, vidljivo je po povećanju broja učenika u školi.

Općina pomaže roditeljima i sudjeluje u svim fazama odrastanja djece, od rođenja do srednje škole, od sufinanciranja troškova smještaja djece u vrtiću, igraonice, male škole, školskog pribora i đačke karte učenicima svih srednjih škola.

Ono što je hvale vrijedno je da Općina Zrinski Topolovac daje svim svojim studentima stipendije od 2 tisuće kuna mjesečno.

U Općini su pri kraju asfaltiranja, odnosno, preostala je još jedna faza, te će njenim završetkom svaka kuća biti na asfaltu. Sagrađena je i prva mrtvačnica u općini, još treba napraviti fasadu i objekt se može staviti u funkciju. Ovaj projekt je rađen u nekoliko faza.
Osnivanje vlastitog komunalnog poduzeća koje obavlja sve komunalne poslove puno je toga dobrog donijelo općini.

Uskoro će krenuti i izgradnja prvog nogostupa od crkve do škole u dužini od 500 metara. Vrijednost radova je preko milijun kuna, a općini je za njega odobreno 250 tisuća kuna od Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Načelnica Jasna Mikles Horvat

– Ovih se dana puno govori o ukidanju općina i njihovom funkcionalnom spajanju jer male općine ne mogu funkcionirati samostalno. Da tome nije tako i da male općine mogu napraviti nešto samostalno vidi se na našem primjeru gdje je Općina Zrinski Topolovac izradila i prijavila značajan projekt za lokalnu zajednicu. Javili smo se na mjeru 7.4.1 iz programa ruralnog razvoja prošle godine, gdje smo prijavili vrtić vrijedan 5 milijuna kuna. Dječji vrtić u Zrinskom Topolovcu ocijenjen je kao drugi najbolji u Republici Hrvatskoj. Prošli tjedan imali smo otvaranje ponuda u postupku javne nabave, gdje je unatoč divljanju cijena građevinskih radova, najpovoljnija ponuda bila cjenovno niža od procijenjene vrijednosti. To dokazuje da su sve projektne aktivnosti napravljene kvalitetno – kazala je Mikles Horvat.

Zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Marija Jungić čestitala je na svemu onome što je napravljeno u općini za dobrobit stanovnika kao i na pozitivnom prirodnom prirastu.

– Želim vam svako dobro i da budete još bolji i još uspješniji i da vam županija koliko je to moguće što više pomogne, naša vrata su vam uvijek otvorena. Želim vam sretan dan vaše župe sv. Mihaela i svim stanovnicama sretan Dan općine Zrinski Topolovac – zaključila je Jungić.