Liberali dogovaraju zajednički izlazak na izbore za Europski parlament 2024., piše Večernji list, navodeći da je problem što je dio tih stranaka već dva mandata vezan uz HDZ, a euroizbori padaju u godini u kojoj bi se u Hrvatskoj trebali održati i parlamentarni izbori.

Konferencija “Položaj žena u liberalnoj Europi usred pandemije i rata u Ukrajini” okupila je u subotu u Puli zanimljiv krug govornika i još jednom u prvi plan gurnula mogućnost okupljanja stranaka liberalnog predznaka u Hrvatskoj i njihove potencijalne izborne suradnje, prije svega na izborima za Europski parlament 2024. godine. Na konferenciji, kojoj je domaćin bio IDS, a jedan od govornika Ilhan Kjučjuk, čelnik ALDE-a, krovne organizacije liberala u Europi, na jednom su se mjestu našli predstavnici HSLS-a, Reformista i HNS-a, GLAS-a i Fokusa. Naravno, najvažnija tema na marginama konferencije bila je upravo buduća suradnja na liberalnom centru na euroizborima 2024.

Da su okupljanje i zajednički izborni nastup liberala ideja o kojoj vrijedi razmisliti, potvrdili su nam sugovornici iz većine stranaka zastupljenih na ovoj konferenciji, uz ocjenu da ih na to usmjerava već puka matematika.

Prema svim je anketama, naime, jasno da nijedna od ovih stranaka samostalno ne bi mogla računati na ulazak u Europski parlament, budući da je riječ o izborima na kojima je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, a nitko od njih ne uživa posebnu popularnost u cijeloj državi. No kada se pogleda njihova popularnost u određenim regijama, jasno je da, primjerice, IDS ima dobru biračku bazu u Istri, HSLS Darija Hrebaka u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Čačićevi Reformisti na sjeveru Hrvatske, a Fokus u zagrebačkom prstenu.

Razlog je to zašto je i anketa koju je u tri navrata u Hrvatskoj proveo ALDE pokazala da liberalna opcija u Hrvatskoj nikako nije bez šanse te da bi blok koji bi činile stranke centra na euroizborima mogao dobiti čak osam posto glasova, iako stranke pojedinačno nose između jedan i dva posto, piše novinarka Večernjeg lista Iva Boban Valečić.