-3.2 C
Bjelovar
Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023
spot_img

Zvuk oldtimera očarao Bjelovarčane

Nove vijesti

Povodom Dana Grada Bjelovara i bjelovarskih branitelja, danas (subota, 24. rujna) je u samom središtu grada (ispred bjelovarske gradske uprave), u dopodnevnim satima osvanula izložba velikog broja oldtimera koje su Bjelovarčanke te Bjelovarčani, zajedno sa svojim najmlađima imali prigodu razgledavati. Naravno, ovaj je događaj popraćen s ogromnim oduševljenjem obzirom da je riječ o nečemu nesvakidašnjem, izrazito zanimljivom u našem gradu, a izlagači su pristigli iz: Zagreba, Koprivnice, Krapine, Virovitice pa i Nove Gradiške.

Jedan od brojnih starodobnih ljepotana koji su izloženi danas u Bjelovaru; foto: Filip Mlinar

Dakle, vlasnici starovremenskih vozila su iskoristili prigodu te došli u Bjelovar kako bi se družili, razmijenili iskustva, ali se i fotografirali sa brojnim znatiželjnicima. Najstarije vozilo u ovoj zbirci je Fiat, seže još iz daleke 1953. godine, a sada pročitajte što nam je rekao Saša Novak – predsjednik bjelovarskog oldtimer kluba Classic.

Saša Novak; foto: Filip Mlinar

–Riječ je o 13. promotivnom oldtimer susretu koji se i ove godine održavao u sklopu manifestacije Dana Grada Bjelovara i bjelovarskih branitelja. Već tradicionalno, tu je bio izložbeni dio te promotivna vožnja, a moram kazati kako smo ove godine imali rutu prema Bilogori. Dakle, obišli smo općinu Veliko Trojstvo i potom napravili jedan zaobilazak cijeloga grada kako bismo došli do sajamskog prostora u Gudovcu. Tome je tako iz razloga što je upravo bjelovarski sajam jedan od domaćina.

Ono što smo po prvi puta napravili, osim same promotivne vožnje je egzibicijska utrka ubrzanja na 101 metar. Zasigurno, to je još jedna atrakcija cijele ove priče. Na ovom skupu je bilo oko pedesetak vozila, dok su nam se pojedinci priključili u tijeku rute. Vrijeme nas je poslužilo te je ovaj dan jako lijepo proveden. Nadalje, moram naglasiti kako imamo vozila europske, japanske pa i američke proizvodnje, a u vlasništvu kluba također imamo i nekoliko vozila iz predratnog pa i ratnog doba. Pravilnik govori da svako vozilo starije od 30 godina može biti u kategoriji starodobnih vozila, dok su posebna priča PV registarske pločice kojima se ostvaruju posebne pogodnosti pri registriranju te osiguranju.

Isto tako, moram spomenuti još jednu zanimljivost. Naime, postoji jedna posebna kategorija koja se zove Resto mod i tu se u karoserije stavljaju moderni električni sklopovi. Sve to je počela jedna grupa entuzijasta iz Zagreba te njegove okolice. Oni su u: Fiću, Bubu i Trabanta stavili elektromotore iz viličara što se pokazalo jako dobrim. Sada se radi elektronika koja je na bazi e-tipa Jaguara iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, a slična je elektronici koja je u današnjim Rimac automobilima. Dakle, to je jedno novo poglavlje koje nas očekuje i to će se u budućnosti smatrati jednom vrstom moderne replike – puno toga zanimljivoga nam je rekao Novak.

Sada, kao zaključak pogledajte što smo zabilježili objektivom. Donosimo vam bogatu fotogaleriju.

   

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika