Jučer (petak, 23. rujna), u bjelovarskoj Kavani i slastičarnici „Zagorje“ je u 19 sati, u sklopu Dana Grada Bjelovara te Dana bjelovarskih branitelja otvorena izložba fotografija pod nazivom „Japan u mom srcu“. Organiziralo ju je društvo esperantista Bjelovara – 10. susreti esperantista Bjelovara „Esperantisti Bjelovara svome gradu“. Izložba će biti otvorena sve do kraja listopada, a sada vam donosimo izjavu jednog od članova ove vesele družine te nekoliko fotografija.

Ovog je petka bilo svečano u bjelovarskoj Kavani i slastičarnici “Zagorje”, a ovo je naš sugovornik – gospodin Josip; foto: Lorenzo Kocijan Pacas

–Ovo je već deseta godina našega skupa koji se zove „Esperantisti Bjelovara svome gradu“. On se uvijek veže uz Dan Grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja, a upravo je Grad Bjelovar glavni pokrovitelj. Ova izložba dolazi iz dalekog nam Japana te je riječ o dokumentarističkoj izložbi o Japanu koju je svojim fotoaparatom ovjekovječila gospođa Aleksandra Watanuki, inače Poljakinja koja se udala za Japanca i već dugih trideset godina živi u Tokiju. Ovdje se predstavljaju elementi japanske kulture, odnosno sve ono za što već znamo da postoji, ali ovdje vidimo i u stvarnosti. Primjerice, bubnjare s otoka Okinawe, tablice želja koje se vješaju na određenim mjestima, šume bambusa te još mnoštvo drugih zanimljivih stvari.

Tako da, to je jedan lijep prikaz Japana u malom. Moram naglasiti kako ovo nije prva ovakva izložba. Naime, mi svake godine pokušavamo jednu zemlju prikazati kroz izložbu pa smo tako u prijašnjim godinama prikazivali Mađarsku, Poljsku i nekolicinu ostalih nama bližih zemalja. Nadalje, današnji dan je glavni kada su u pitanju naša događanja vezana za Dan Grada Bjelovara. Već u 10 sati će biti otvorenje jedne izložbe o desetogodišnjici ovog skupa. Bit će tu ponešto fotografija te projekcija, a izdana je i mala brošura u kojoj su zabilježeni svi programi koje smo provodili u svim ovim godinama.

Također, bit će tu i promocija prijevoda fantastične priče „Mor“ Đure Sudete na esperanto. Zaključno, naša ideja je da kroz kulturni rad promoviramo ovaj jezik, ali ne samo njega već želimo promovirati i međunarodne veze. Puno putujemo te na jedan nenametljiv način želimo prezentirati naš rad, odnosno za sve ovo zainteresirati i mlade ljude – opširno nam je rečeno.