Proteklo ljeto, kako na području cijele Hrvatske, tako i na području bjelovarsko-bilogorske županije bit će zapamćeno po velikoj suši zbog koje je i župan Marko Marušić proglasio prirodnu nepogodu. U Općini Štefanje štetu je prijavilo dvjestotinjak oštećenika u  visini od 22 milijuna kuna rekao je načelnik Općine Štefanje na 10. sjednici Općinskog vijeća.

Pred Općinskim povjerenstvom je sada unošenje prijavljenih šteta u aplikaciju, nakon čega se podaci prosljeđuju Županijskom, pa Državnom povjerenstvu gdje se donosi konačna odluka o eventualnoj isplati pomoći poljoprivrednicima. Štefović je pojasnio i način isplate štete koji je kod nekih poljoprivrednika prošle godine izazvao nejasnoće.

– Oni koji su prošle godine imali isplaćenu štetu od suše na području jedne jedinice lokalne samouprave, a imali su štetu na području više jedinica, isplatu su dobili s računa samo jedne jedinice lokalne samouprave, ali za sve – pojasnio je Štefović i naveo primjer:

– Ako je netko prijavio štetu od suše na području općina Štefanje, Ivanska i Grada Čazme, a isplatu je dobio npr. samo iz Grada Čazme, to ne znači da za općine Štefanje i Ivanska nije dobio ništa, nego je za sve dobio u isplati iz Grada Čazme. Državno povjerenstvo je ukupnu štetu zbrojilo i uplatilo na račun Grada Čazme koji je isplatio poljoprivredniku za sve tri jedinice lokalne samouprave na kojima je šteta prijavljena ukoliko je poljoprivrednik imao sve uvjete. Tako će pretpostavljam biti i ove godine, pa da opet ne bude puno upita na temu, zašto sam dobio u ovoj općini, a u drugoj nisam.  Radi se o tome, ako ste prijavili štetu na područjima više jedinica lokalne samouprave, isplata ide s područja samo jedne – zaključio je Štefović.