Hrvatska banka za obnovu i razvitak odobrila je Gradu Bjelovaru financiranje izrade projektne dokumentacije za modernizaciju javne rasvjete (energetski pregled i glavni projekt zamjene za 4000 svjetiljki) u sklopu ELENA programa. Vrijednost izrade projektne dokumentacije iznosi 357.000,00 kn. Ugovor je potpisan s tvrtkom INEL koja je pri kraju s izradom projektne dokumentacije, potrebne da Grad Bjelovar krene s obnovom javne rasvjete.

Temeljem Sporazuma o financiranju, između Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i HABOR-a, za provedbu financijskog instrumenta „ESIF krediti za javnu rasvjetu“, Grad Bjelovar namjerava modernizirati javnu rasvjetu primjenom najučinkovitijih LED rasvjetnih tijela. Ukupna preliminarna procijenjena vrijednost projekta iznosi 11.200.000,00 kuna, što će Grad Bjelovar financirati putem vrlo povoljnog HABOR-ovog kredita, kamatne stope najviše od 0,5%. Vraćat će ga kroz uštede energije od 1,41 GWh godišnje, što je, do nedavno, iznosilo oko milijun kuna uštede godišnje na javnoj rasvjeti, a prema sadašnjim cijenama, ušteda iznosi oko tri milijuna kuna.

– Već sljedećeg tjedna imat ćemo sastanak s HABOR-om i vjerujem da ćemo krenuti u realizaciju odnosno javnu nabavu u idućih 2-3 tjedna. Javna nabava će trajati sigurno 2-3 mjeseca i do kraja godine nadam se da ćemo imati izvođača radova i da ćemo krenuti ako neće biti žalbe krenut ćemo s prvim naznakama ljepšeg vremena u realizaciju ovog projekta jer je jako knap za izvesti. Možda se čini malo, međutim zamijeniti 4 000 lampi nije baš mali posao – rekao je gradonačelnik Hrebak.