Bjelovarsko-bilogorska županija je danas (srijeda, 21. rujna) sjednicom Povjerenstva za ravnopravnost spolova Bjelovarsko-bilogorske županije obilježila Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Na sjednici su iskustva u radu iznijeli predstavnici Udruge za zaštitu žena i djece žrtava obiteljskog nasilja „Iris“ Bjelovar te Centra za nenasilje i ljudska prava S.O.S. Rijeka. Također, sudjelovali su i predstavnici Županijskog tima za sprječavanje te borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Stoga, sada pročitajte što su nam kazali sugovornici.

Jasna Mikles Horvat; foto: Filip Mlinar

–Mi smo kao Povjerenstvo za ravnopravnost spolova, na svojoj trećoj sjednici odlučili ukazati na nasilje nad ženama koje se događa u Hrvatskoj. Nasilje najčešće ostaje u obitelji, a mi radimo koliko je u našoj moći. Rekla bih da je, kada žena skupi hrabrost te iznese svoje probleme u javnost 50% problema već riješeno. Imali smo i goste. Bili su to članovi bjelovarske Udruge „Iris“ i S.O.S. Rijeka, a moram napomenuti i činjenicu kako je ova tema sve više zastupljena i u medijima. Podatak da svake tri minute jedna žena biva napadnuta je zastrašujuć, ali bih isto tako kazala kako se sve više slučajeva prijavljuje. Dakle, to je jedan pomak nabolje.

Nadalje, što se tiče same Bjelovarsko-bilogorske županije, rekla bih kako je sama situacija po ovom pitanju ipak varljiva te se ne može stopostotno procijeniti. Prilikom dolaska u obitelj u kojoj mislite da je sve savršeno, to je upravo ona situacija gdje se nasilje zapravo skriva i o njemu se ne govori. Tek kada se nešto dogodi uvidite da nešto nije u redu. Onda je najčešće kasno. Stoga, nerijetko psihološka pomoć dobro dođe – ovo su riječi Jasne Mikles Horvat, predsjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Bjelovarsko-bilogorske županije.  

Iva Čatipović; foto: Filip Mlinar

–Najnoviji podaci o nasilju nad ženama na nacionalnoj osnovi, dakle oni koji su vidljivi od prošle godine iz izvješća pravobraniteljice za ravnopravnost spolova su svakako zabrinjavajući. S jedne strane se nastavlja trend pada prekršaja nasilja u obitelji što govori da se bolje klasificira što je kazneno djelo, no s druge upućuje na trend brutalizacije nasilja. To znači da se možebitno nasilje ne prijavljuje na vrijeme dok je još u fazi prekršaja. Zbog čega se ne prijavljuje ranije nego tek kada cjelokupna priča uđe u iznimnu, ozbiljnu pravnu sferu jest ono što se moramo upitati, a jedan od razloga je definitivno taj što žene očigledno nemaju dovoljno povjerenja u institucije.

U krajnjoj liniji, dokaz svih ovih navoda su nedavni pokušaji femicida u Gospiću te Novskoj bezobzirno na činjenicu što su slučajevi bili prijavljeni. Do današnjeg dana smo ove godine u Hrvatskoj imali 11 femicida, a to je, obzirom na broj stanovnika Republike Hrvatske izrazito visok broj. Naše zakonodavstvo je solidno, no prostora za poboljšanje uvijek ima. Smatram da je jedan od najvećih problema primjena zakona. Svjesni smo da nije dobro svako malo mijenjati zakon. Stoga se za vrijeme rasprave i razgovaralo u dva smjera. U najvećoj mjeri je bilo govora o boljoj edukaciji i senzibilizaciji pravosudnih djelatnika pa čak i o osnivanju posebnih odjela koji bi se bavili isključivo obiteljskim nasiljem – kazala nam je Iva Čatipović, koordinatorica i savjetnica za pravna pitanja S.O.S. Rijeka.

Iskrica Strčić; foto: Filip Mlinar

–Nažalost, sklonište je uvijek puno te se uvijek traži mjesto više. Cijela prošla godina nam je bila popunjena pa smo sedam zahtjeva čak morali i odbiti. Naše sklonište je jedino na području Bjelovarsko-bilogorske županije, dok su se na područjima susjednih županija otvorila nova skloništa. Suradnja s drugim skloništima je dobra, a potreba za njima postaje sve veća. Trend obiteljskog, ali i nasilja općenito u Republici Hrvatskoj i dalje raste samo što je drugačije raspoređeno.

Isto tako, ima ponavljajućih slučajeva, no u tom slučaju nastojimo tu ženu preusmjeriti na drugo područje jer moramo zaštiti takve korisnice. Nadalje, naravno da postoji suradnja sa institucijama te bih rekla kako mi drugačije ne možemo niti funkcionirati. Naša povezanost ne smije nestati i mi se trudimo što više senzibilizirati javnost kako bi žene kojima je pomoć potrebna znale kome se obratiti te da ne čekaju predugo – rekla je Iskrica Strčić, voditeljica bjelovarske Sigurne kuće.