Grad Bjelovar svake godine daje podršku poljoprivrednicima putem različitih potpora. Jedna od njih je i ona za očuvanje pčelinjih košnica. Zaključno s 12. rujnom, obrađeni su svi zahtjevi pčelara za potpore, njih 60 i to za više od pet tisuća košnica.

– Upravo jučer je isplaćena potpora za 60 pčelara u iznosu 152.180,00 kuna. Potpomogli smo 60 pčelara koji imaju 5 073 košnice. Ukupno ove godine 492.620,00 kuna do sada što se tiče potpora, 157 poljoprivrednih gospodarstava s područja Grada Bjelovara apliciralo je na naše mjere. To je jako dobar podatak. Već 5 godina naši poljoprivrednici znaju što ih čeka, a to je pogotovo vrijedno u ovim turbulentnim vremenima – rekao je zamjenik gradonačelnika Grada Bjelovara Igor Brajdić koji je s predsjednikom Pčelarske udruge „Bilogora“ Goranom Pranjićem obišao pčelinjak OPG-a Marušić, vlasnice Vere Marušić u Kolarevom Selu.

Zamjenik gradonačelnika Bjelovara Igor Brajdić / foto: Lorenzo Kocijan Pacas

Pranjić je pohvalio suradnju između Grada i pčelara koja je na zavidnoj razini, pa će uskladu s tim Udruga organizirati tradicionalne „Dane meda“ u središtu Grada povodom Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja.

– Što se tiče sezone drago mi je da u zadnjoj godini svog mandata imamo jednu pozitivnu presicu, a  ne samo da se to svodi na nekakve jadikovke. Nakon tri neuspješne godine imali smo stvarno jednu uspješnu pčelarsku sezonu i sretni smo zbog toga, tako da s velikom radošću mogu najaviti idući vikend od 23. – 25. rujna „Dane meda“ koji će se održati povodom Dana Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja – kazao je Pranjić.

Vera Marušić se zahvalila Gradu Bjelovaru na potpori koja pčelarima puno znači.

– To je već peta godina kako Grad dodjeljuje potpore i kad uzmete da pojedinac dobije po 4 tisuće kuna onda je to velik novac s kojim možete opremiti jednu lijepu punionicu i stvarno nam to puno znači. Ja im se još jednom zahvaljujem u ime svih pčelara jer svaka pomoć je dobro došla – kazala je Vera Marušić.

Vera Marušić / foto: Lorenzo Kocijan Pacas