Foto/Zagrebačka županija

Na poljoprivrednom gospodarstvu obitelji Horvatić u Staroj Kapeli u općini Dubrava i službeno započeo projekt „Genotipizacija ženske teladi i junica u stadima vrsnih uzgajatelja članova ZG SIM“ kojeg po prvi puta u Republici Hrvatskoj provodi Savez uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i grada Zagreba (ZG SIM).

Predsjedniku Saveza ugovor vrijedan 100.000 kuna u ime Zagrebačke županije uručio je zamjenik župana Damir Tomljenović. „Poljoprivredna politika Zagrebačke županije je takva da osluškujemo potrebe svojih poljoprivrednika, stoga nismo ni časa dvojili kada nam je predstavljen ovaj projekt budući da Savez postiže zapažene rezultate“, rekao je Tomljenović dodavši da očekuje da će ovaj proces potvrditi kvalitetu uzgoja simentalaca na području Zagrebačke županije.

Mišićavost, stav nogu, ocjena vimena, dokazivanje očinstva, lakoća telenja – neka su od 60 ključnih genetskih svojstava koja se saznaju postupkom genotipizacije iz malenog uzorka tkiva, kože i dlake uzetog iz uha teladi i junica. Proces je to koji će uvelike utjecati na kategorizaciju i plasman rasplodnog materijala simentalskog goveda, a što je sada već uobičajena praksa u međunarodnom sustavu genetskog vrednovanja simentalske populacije u Njemačkoj, Austriji, Češkoj i Italiji.

U sklopu projekta su uključena 34 uzgajivača s područja Zagrebačke županije i grada Zagreba, a predviđa se da će u prvoj godini projekta biti genotipizirano oko 500 grla stoke. Prikupljeni uzorci šalju se na analizu u genetski laboratorij u Njemačkoj koji precizne rezultate šalje uzgajivačima već nakon mjesec dana.

„Genotipizacijom ćemo doći do kvalitetnijih i točnijih rezultata o našem matičnom stadu te ćemo imati kvalitetniju stoku za daljnji rasplod. Do sada su uzgajivači genotipizirali mušku populaciju simentalaca o vlastitom trošku, a sada je taj postupak za uzgajivače besplatan zahvaljujući županijskom financiranju ovog projekta“, rekao je Damir Horvatić, ujedno i predsjednik Saveza uzgajatelja simentalskog goveda Zagrebačke županije te predsjednik Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda (HUSim).

„Hvala Županiji što ima jako puno sluha za sve naše probleme i potrebe i što puno ulaže u sektor poljoprivrede“, zahvalio se Horvatić.

Zamjenik Tomljenović osvrnuo se i na projekt izgradnje Regionalnog centra za razvoj stočarstva u Dubravi rekavši da je u tijeku izrada projektno-tehničke dokumentacije koja je dosta složena te se očekuje da će biti kompletirana krajem ove, odnosno početkom 2023. godine.

U ime Općine Dubrava obilježavanju početka ovog važnog projekta nazočio je načelnik Općine i saborski zastupnik Tomislav Okroša. „Posljednjih godina bili smo svjedoci da iz Stare Kapele, jednog malog mjesta, diljem Europe odlaze najbolja rasplodna goveda“, istaknuo je Okroša pohvalivši sinergiju između Ministarstva poljoprivrede, Zagrebačke županije, Općine Dubrava i Saveza ZG SIM koji pretvaraju ovaj dio Zagrebačke županije u centar razvoja stočarstva.

Postupak genotipizacije demonstrirao je Zvonimir Tuček, direktor Centra za umjetno osjemenjivanje goveda Varaždin.

Izvor. Zagrebačka županija