U petak 9. rujna, u organizaciji Policijske uprave osječko-baranjske, a uz podršku Ravnateljstva policije i u suradnji s Osječko-baranjskom županijom, Gradom Đakovo, Općinom Trnava i Udrugom specijalne policije iz Domovinskog rata, na području Đakovštine održano je natjecanje za najspremnijeg policajca i policajku pod nazivom ”4. memorijal Šimo Đamić – Štit Domovine – Đakovo 2022.“

Natjecanje je održano uoči obilježavanja Dana policije i povodom sjećanja na sve poginule pripadnike Ministarstva unutarnjih poslova, kao i sve stradale hrvatske branitelje iz Domovinskog rata.

Zahtjevno natjecanje ”Štit domovine” završilo je 55 natjecatelja koji su se natjecali u četiri kategorije: muškarci (29 policajaca i tri pripadnika MORH-a), žene (9 policijskih službenica), sedmero veterana specijalne policije iz Domovinskog rata te sedmero pripadnika stranih policijskih snaga iz Republike Slovenije, Sjeverne Makedonije i Mađarske.

Natjecatelje je nadgledalo 17 vrsnih instruktora u svojstvu članova provedbenog tima.

Na cilj prvi je došao i pozdravio zastavu Republike Hrvatske pripadnik stranih policijskih snaga iz Republike Slovenije, Jure Majdič. Drugi je u cilj došao Luka Špehar iz Interventne jedinice policije Policijske uprave koprivničko-križevačke, a treći Dejan Aman iz Jedinice specijalne i interventne policije PU osječko-baranjske.

U kategoriji žena najbolja je bila Magdalena Oršić, pripadnica interventne jedinice Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske. Druga je Martina Radman iz Postaje granične policije Gvozd, PU sisačko-moslavačka, a treća Ines Matec Mamuzić iz Ureda glavnog ravnatelja policije.

Pobjednici u kategoriji veterana su Krunoslav Ivanušec; Josip Klemm; Josip Marić i Gabrijel Flegar. Pobjednici u kategoriji stranih policijskih snaga su: Jure Majdič, Republika Slovenija; Bojan Koštomaj, Republika Slovenija; Tomaž Kastelic, Republika Slovenija.