14.3 C
Bjelovar
Nedjelja, 1 listopada, 2023
spot_img

DVD Kovačevac proslavilo jubilarnu 70. obljetnicu rada i postojanja

Nove vijesti

DVD Kovačevac je osnovano 16. ožujka 1952. godine u kući obitelji Ferenčak Luke. Okupilo se tada dvadeset i troje mještana Kovačevca i uz dva predstavnika podsaveza Križevci osnovalo ovo dobrovoljno vatrogasno društvo.

Prvi predsjednik bio je Tomo Sokolović i na prvoj sjednici donesena je odluka da se kupi vatrogasna štrcaljka i krene s nabavkom zemljišta gdje će se graditi budući vatrogasni dom.

Kroz vrijeme do danas članovi ovog društva marljivo su radili kako bi osnažili svoje društvo vatrogasnom tehnikom i brojem članova.

Predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kovačevac Stjepan Šimunović istaknuo je problem s kojim se suočavaju i u ovom društvu, a to je da veliki broj mladih odlazi raditi van granica Republike Hrvatske što se osjeti i na broju članova.

– DVD Kovačevac još uvijek broji tridesetak članova koji svojom voljom i entuzijazmom održavaju društvo, dom i opremu. Sve to uz pomoć VZ Općine Rovišće i načelnika Općine Rovišće Slavka Prišćana koji su nam uvijek na raspolaganju – kazao je Šimunović.

Župan Marko Marušić, Načelnik Općine Rovišće Slavko Prišćan i glavin vatrrogasni zapovijednik VZ BBŽ Josip Heger

Načelnik Prišćan pozvao je mlade da se što više uključe u rad dobrovoljnih vatrogasnih društava i da čuvaju tradiciju vatrogastva.

– Mi smo u zadnjih nekoliko godina uložili oko deset milijuna kuna u vatrogastvo. Napravili smo prekrasan dom koji je kao mala vatrogasna postrojba i to bi u nekoj budućnosti i trebao biti. Svi znamo da Vatrogasna postrojba Bjelovar intervenira u prvom momentu kad dođe do požara na području Grada Bjelovara, a ako se dogodi požar u Kovačevcu tada na teren treba izaći zapovjednik dobrovoljnog vatrogasnog društva ili centralnog društva, pa kad vidi možemo li ugasiti požar, gase ga naši vatrogasci sa svojom opremom, a ako to nije moguće onda se angažiraju vatrogasci iz Javne vatrogasne postrojbe -rekao je Prišćan te upozorio kako često zbog toga mogu nastati problemi i iskazao nadu da će se oni na neki način riješiti.

– Nadam se da će se taj problem riješiti. Mi se u Općini Rovišće nudimo da pronađemo neki model da upravo Rovišće bude jedna ispostava s dežurnim vozačem koji će biti spreman tijekom noći izaći van s vozilom, a ostali vatrogasci da dojure na požarište. Mislim da bi to pomoglo našim mještanima -zaključio je Prišćan.

Predsjednik VZ BBŽ Silvestar Štefović

Ovu vrijednu obljetnicu članovima društva čestitao je i predsjednik Vatrogasne zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Silvestar Štefović i pozvao članove društva da nastave stvarati vrijednu povijest društva kao što je to bilo i do sada.

– Svako društvo ima svoje neke uspone i padove kroz vrijeme. Bez obzira na to ništa nas ne smije obeshrabriti, jer ako mi nećemo raditi taj posao, nema tko drugi. Na nama je da svoje selo, svoje mjesto i svoje obitelji i svoje sumještane i prijatelje štitimo od svih nedaća što vatrogasci inače i čine. Što god da se u selu dogodi vatrogasci su prisutni bez obzira bio to požar, poplava, potres ili neka druga nesreća. Vatrogasci su prvi koji izlaze pomoći svojim sumještanima – istaknuo je Štefović.

Sedamdeset godina ustrajnog rada DVD-u Kovačevac čestitao je i župan Marko Marušić koji im je između ostalog zaželio da im se u radu priključi što veći broj mladih.

-Znamo i mi da dobrovoljna vatrogasna društva ne spašavaju samo imovinu nego su i magnet za okupljanje lokalnog stanovništva. Na nama je osigurati što više financija jer one su neizbježne za funkcioniranje DVD-ova. Mi kao županija ove godine smo ostali na stavci od milijun i dvjesto tisuća kuna za naše vatrogastvo. Gledat ćemo da se s godinama ta stavka i poveća kako bi što veći dio sredstava mogla dobiti naša dobrovoljna vatrogasna društva- zaključio je Marušić.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika